Setiap Ahli Perlu Tanamkan Dalam Diri “Kita Orang Parti” – Wan Rosdy

BENTONG, 21 Mei – Naib Presiden UMNO Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail menyeru kepada anggota parti tanamkan dalam diri sebagai ‘kita orang parti’ iaitu sentiasa meletakkan kepentingan UMNO sebagai asas dalam perjuangan.

Kata Menteri Besar Pahang itu, berdasarkan pengalaman pilihan raya umum sebelum-sebelum ini jika tidak dapat menjadi calon akan ada yang merajuk, melompat parti dan akhirnya mendatangkan kerugian besar kepada parti.

“Saya menyeru kita letak dalam diri kita sendiri, tanamkan dalam pemikiran kita orang UMNO dan apa tawaran sekalipun, UMNO diugut seperti yang berlaku kepada Presiden (Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi). Presiden kita ‘orang parti’. Sebab jika tidak ‘orang parti’ ketika Tun Mahathir Mohamad minta beliau bubarkan UMNO pastinya akan bubar, tetapi ia tidak berlaku dan akhirnya semua tahu apa telah terjadi kepada beliau.

“(Berbeza pula) ada ‘kawan’ kita yang lain itu… mereka bukan ‘orang parti’. Kalau mereka ‘orang parti’ pastinya mereka bersama dengan kita sama ada dalam keadaan susah atau senang,” katanya dalam program Pemukiman Penerangan UMNO di ILMU, Janda Baik di sini.

Begitu juga ulas Wan Rosdy, masalah dalaman yang berlaku di dalam parti hendaklah diminimakan sebaik mungkin.

“Saya percaya dengan usaha yang kita buat… kita bergerak sebagai satu pasukan, insya-Allah dengan kepimpinan baharu yang ada pada hari ini, UMNO akan bergerak sebagai satu pasukan dan satu keluarga.

“Kita ambil iktibar apa yang berlaku kepada beberapa syarikat korporat yang besar akhirnya bankrap disebabkan masalah dalaman,” pesannya lagi.

Oleh kerana itu katanya ketika menjadi Menteri Besar Pahang, perkara pertama yang ditekankan dalam mengurus negeri adalah meminimakan masalah dalaman dan bekerja sebagi satu pasukan.

“Sebab itu masa mula-mula saya menjadi Menteri Besar, ucapan sulung ialah kita kena minimakan masalah dalaman. Yang kedua bekerja sebagai satu pasukan dan satu keluarga.

“Jika tidak… mana mungkin hutang kerajaan negeri Pahang RM3.2 bilion diminimakan sehingga RM952 juta. Kita ada fokus. Hasil kerajaan negeri tidak pernah berlaku melebihi RM700 juta, tahun lepas Alhamdulillah berjaya mendapat RM1.2 bilion hasil,” katanya. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.