Sejarah Pemuda UMNO

Kekalahan dan kejatuhan pentadbiran British di Tanah Melayu oleh Jepun telah membangkit semangat kepada orang Melayu bahawa kekuatan British tidaklah seberapa. Kesempatan ini telah digunakan sebaiknya oleh UMNO untuk menyemarakkan semangat untuk memperjuangkan kemerdekaan. Semangat tersebut juga telah disemarakkan hingga berjaya menggagalkan Gagasan Malayan Union.

Dalam usaha-usaha membebaskan tanah air, jentera UMNO terpaksa diperkuatkan. Diantara lainnya ialah melibatkan tenaga muda dengan penubuhan sayap pemuda pada 26 Ogos 1949 di Butterworth. Persidangan tersebut telah mengambil keputusan menamakan sayap tersebut Perikatan Pemuda UMNO  dan telah memilih Kapten Hussien Onn selaku ketua pemuda yang pertama. Pada bulan Ogos 1950, pucuk pimpinan Pemuda beralih tangan kepada Tun Abdul Razak kerana perlantikan Kapten Hussein Onn sebagai Setiausaha Agung UMNO.

Satu detik penting dan bersejarah berlaku dalam mesyuarat setengah tahun Pemuda pada 14 Februari 1951 iaitu meluluskan ketetapan menukar seruan ‘Hidup Melayu‘ kepada seruan ‘Merdeka‘. Dalam persidangan agung UMNO pada 25 dan 26 Mac 1951 seruan ‘Hidup Melayu‘ dihapuskan dengan rasminya dan digantikan dengan seruan ‘Merdeka‘.

Pada 25 Ogos 1951, Tun Sardon Jubir dipilih sebagia Ketua Perikatan Pemuda dan sebagai seorang yang bertenaga kuat beliau kemudian menjelajah ke seluruh semenanjung untuk menggerakkan orang-orang Melayu supaya menyokong UMNO untuk mencapai kemerdekaan negara.

Dalam persidangan di Alor Star pada bulan September 1953, Pemuda UMNO telah mendesak ahli-ahli UMNO dalam majlis mesyuarat undangan persekutuan Tanah melayu supaya meninggalkan kerusi mereka jika kerajaan penjajah tidak bersetuju mengadakan pilihan raya Federal pada tahun 1954. Tetapi oleh sebab masa terlalu singkat, pilihan raya tidak dapat diadakan pada sebelum tahun 1955. Disamping itu, Pemuda juga telah membangkitkan soal ekonomi, pelajaran, Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, Islam sebagai agama rasmi dan lain-lain isu yang berhubungkait dengan kebajikan dan keutuhan bangsa Melayu.

Dalam Persidangan Agung UMNO pada 26 dan 27 Disember 1955, usul Pemuda supaya tarikh kemerdekaan Malaya dipercepatkan kepada 31 Ogos 1957 telah diluluskan dan pada awal tahun 1956 rombongan Parti Perikatan yang dipimpin oleh Tunku Abdul Rahman bertolak ke London untuk berunding dengan kerajaan British mengenai kemerdekaan Malaya.

Pada bulan Disember 1955, akibat pindaan Perlembagaan UMNO, nama perikatan Pemuda UMNO ditukarkan kepada Pergerakan Pemuda UMNO sebagai menunjukkan bahawa Pemuda tidak lagi setakat mempunyai satu organisasi tetapi juga bergerak dengan lebih aktif meneroka idea-idea dan jalan-jalan baru bagi faedah parti dan rakyat. Pemuda UMNO telah melancarkan kempen-kempen menyatupadukan rakyat demi membina satu benteng yang kuat dalam menghadapi konfrontasi Soekarno yang menentang gagasan Malaysia.

Selepas pilihan raya 1964 pucuk pimpinan Pemuda bertukar kepada Datuk Senu Abdul Rahman.

Jentera pergerakan Pemuda terus diperkuatkan dengan mengadakan khemah-khemah kerja di merata-rata tempat sehingga Pemuda UMNO dikenali Pemuda Tahan Lasak. Usaha untuk menarik lebih ramai belia Melayu menyertai Pemuda UMNO diberikan keutamaan. Peningkatan dan perubahan sikap dan alam pemikiran orang Melayu juga dijadikan tekanan dan sasaran dengan tertubuhnya Revolusi Mental dalam tahun 1968 dan buku Revolusi Mental diterbitkan kemudiannya. Di dalam buku tersebt terkandung petunjuk-petunjuk bercorak intelektual yang menyentuh keperibadian bangsa Melayu, dengan tujuan merubah cara berfikir, pandangan dan sikap anggota masyarakat sesuai dengan kehendak-kehendak masa bagi mendorong mereka lebih giat lagi dalam merebut kemajuan di segenap bidang.

Lanjutan daripada program-program Pemuda Tahan Lasak dan untuk memenuhi kehendak Pemuda berkehendakkan satu program yang berupa ‘economic offensive‘ maka terbentuklah syarikat yang diberi nama ‘Talasco‘ iaitu Tahan Lasak Company. Datuk Shariff Ahmad, Exco Pemuda UMNO ketika itu telah dilantik sebagai Pengerusi lembaga Pengarahnya yang pertama.

Pada 1 Januari 1970, Datuk Ali Hj Ahmad selaku Naib Ketua telah memangku jawatan Ketua kerana perlantikan Datuk Senu sebagai Setiausaha Agung UMNO. Pilihan raya 1969 telah menimbulkan suatu pergolakan politik tanah air dan semangat yang lebih radikal telah mula menguasai Pemuda dan dalam keadaan sedemikian iaitu dalam tahun 1971, Datuk Hj Harun Idris telah mengambil alih terajui pucuk pimpinan Pemuda. Dalam kepimpinanya, pergerakan ini sangat terkenal dnegan peranannya sebagai ‘pressure group‘ yang mendedahkan berbagai masalah masyarakat agar diambil perhatian dan tindakan oleh kerajaan. Tahun 1976 merupakan tahun gelap kepada Datuk Harun sehingga beliau terpaksa mengosongkan jawatan tersebut. Tempatnya dipangku oleh Datuk Mohamad Rahmat.

Tan Sri Syed Jaafar Albar telah memenangi jawatan Ketua Pemuda UMNO Malaysia dalam pemilihan tahun 1976. Dalam usianya yang meningkat 62 tahun, beliau terus berjuang dengan gigih dan lantang menyuarakan berbagai isu dan menamakan Pemuda sebagai ‘ginger group‘. Tan Sri Albar telah meninggal dunia pada 14 Januari 1976 semasa mengadakan dialog dengan Pemuda UMNO Johor di Muar.

Patah tumbuh hilang berganti, mulai dari tanggal tersebut Datuk Hj Suhaimi bin Datuk Hj Kamarudin pula dipilih menerajukan pucuk pimpinan Pemuda UMNO Malaysia sehingga persidangan Agung Perwakilan dalam tahun 1982. ‘Era bertindak‘ diperkenalkan yang telah menarik perhatian dan tumpuan terhadap berbagai isu masyarakat, diantaranya menyuarakan tentangan terhadap apa yang dikatakan terdapat usaha-usaha penghalang dan penyelewengan dalam pelaksanaan DEB dengan isu-isu UMBC,Universiti Merdeka, campurtangan warganegara asing terhadap pelaksanaan dan keluhuran undang-undang di negara ini.

Dalam persidangan agung tahun 1982, pucuk pimpinan Pemuda UMNO bertukar pula kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim. Datuk Seri Anwar telah berjaya membawa Pemuda UMNO ke suatu zaman baru di mana Pemuda UMNO tidak hanya peka dengan perkembangan penerapan nilai-nilai Islam dan lain-lain yang berkaitan dengan rakyat malahan telah membawa Pemuda UMNO melibatkan diri dengan isu-isu antarabangsa. Disamping itu, beliau kian berjaya menarik golongan intelek dan profesional muda Melayu untuk bergerak dalam Pergerakan Pemuda. Beliau juga telah memulakan langkah bagi menyatukan barisan kepimpinan Pemuda di kalangan anggota parti komponen Barisan Nasional (BN) bagi menjayakan berbagai aktiviti seperti khemah kerja dan sebagainya untuk faedah bersama tanpa menjejaskan perjuangan Pemuda UMNO.

Seterusnya jawatan Ketua Pemuda UMNO diterajui oleh Datuk Seri Najib bin Tun Razak dari 1987 hingga 1993. (memangku 1987). Kemudiannya bertukar kepada Tan Sri Rahim Tamby Chik , dari 1993 hingga 1994, sambung kembali Januari 1996 hingga Oktober 1996. Bermula pada 1994 hingga tahun 1996, Jawatan beliau di pangku oleh Datuk Seri Nazri Aziz kerana siasatan kes jenayah ke atas Tan Sri Rahim Tamby Chik). Seterusnya Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dari tahun 1996 hingga 1998, (meletak jawatan, dipangku oleh Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein sehingga tahun 2000). Kemudiannya Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein mengambil alih dari 2000 hingga 2009. dan seterusnya Khairy Jamaluddin, sejak bulan Mac 2009 hingga 2018.

Dato’ Dr. Asyraf Wajdi bin Dato’ Dusuki, Ketua Pemuda UMNO Malaysia yang baru dari tahun 2018 – kini.

KETUA-KETUA PERGERAKAN PEMUDA UMNO

 1. Tun Hussein Onn (1949 – 1951)
 2. Tun Abdul Razak (1951)
 3. Tun Sardon Jubir (1951 – 1964)
 4. Datuk Senu Abdul Rahman (1964 – 1971)
 5. Datuk Harun Idris (1971 – 1976)
 6. Tan Sri Syed Jaafar Albar (1976 – 1977)
 7. Datuk Hj. Suhaimi Kamaruddin (1977 – 1982)
 8. Datuk Seri Anwar Ibrahim (1982 – 1987)
 9. Datuk Seri Najib Razak (1987 – 1993)
 10. Tan Seri Rahim Tamby Chik (1993 – 1994)
 11. Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (1996 – 1998)
 12. Datuk Seri Hishamuddin Hussein (1999 – 2008)
 13. Khairy Jamaluddin (2008 – 2018)
 14. Dato’ Dr. Asyraf Wajdi bin Dato’ Dusuki (2018 – Kini)