Ahli UMNO Harus Hayati Kembali Susur Jalur Sejarah, Kembalikan Nilai Perjuangan – Bung Moktar

KOTA KINABALU, 6 Mac – Ahli-ahli UMNO di negeri ini diajak untuk kembali merenung serta menginsafi susur jalur sejarah perjuangan parti keramat yang banyak memberikan jasa serta sumbangan kepada bangsa, agama dan negara.

Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, UMNO bukan sekadar sebuah parti politik tetapi sebuah institusi yang tercetus selepas berakhirnya perang dunia kedua oleh golongan bijak pandai Melayu dan UMNO dilahirkan di Istana Johor.

Menurut Bung tugasan pertama selepas penubuhan UMNO ialah menentang rancangan British untuk membentuk Malayan Union yang akan mengakibatkan ancaman kepada orang Melayu dan Raja-Raja Melayu maka dua tahun selepas itu British mengalah dan Persekutuan Tanah Melayu dibentuk diikuti dengan merdeka sembilan tahun kemudiannya.

“Jika di negara Asia yang lain mereka memperoleh kemerdekaan melalui tumpah darah, kematian, kemusnahan, dan kekacauan, UMNO telah mengemudi laluan diplomasi dan rundingan secara aman untuk memastikan negara tercinta ditadbir sendiri tanpa campur tangan pihak luar,” katanya.

Bung berkata sejarah membuktikan UMNO telah berjaya membangunkan kaum Melayu dari sektor pertanian di luar bandar ke suatu golongan profesional yang berpendidikan tinggi dan dihormati, atas dasar pendidikan UMNO dan azam untuk menjadikan Malaysia sebuah negara yang progresif dan berpendidikan.

“Semua ini dilakukan oleh pemimpin terdahulu dengan semangat perjuangan dan pengorbanan bukan sahaja membebaskan negara dari belanggu penjajahan tapi mengangkat martabat bangsa Melayu/Bumiputera yang bermaruah.

“Hari ini dua istilah yang paling banyak kita gunakan atau disalahgunakan dalam dunia politik iaitu perjuangan dan pengorbanan.”

Ujarnya, kedua-dua perkataan ini adalah mulia dan juga murni serta memperlihatkan gambaran bahawa mereka yang berpegang kepada perkataan ini pasti mempunyai nilai yang tidak mementingkan diri sendiri.

“Tetapi berapa ramai yang menggunakan perkataan ‘perjuangan’ dan ‘pengorbanan’ itu memahami pengertiannya?

“Sayangnya, dalam dunia hari ini, sikap tidak mementingkan diri, yang ikhlas ‘perjuangan’ dan ‘pengorbanan’ semakin pupus. Perkataan-perkataan itu hanyalah menjadi permainan di bibir, keikhlasan dengan memahami erti serta semangat perkataan itu sudah lama lenyap di hati.”

Jadi katanya, sudah tiba masanya untuk bersama-sama kembalikan semula erti sebenar ‘perjuangan’ dan ‘pengorbanan’ tersebut dengan semangat penuh keikhlasan.

Bung yang juga Ahli Majlis tertingggi UMNO dan akan mempertahankan jawatan tersebut pada pemilihan UMNO 2023-2026 berkata demikian dalam perutusannya sempena persidangan UMNO Wanita, Pemuda, Puteri pada 11 Mac ini dan bahagian pada 18 Mac akan datang

Sehubungan dengan itu beliau mahu ahli-ahli UMNO untuk bersama-sama mengembalikan semula erti sebenarnya nilai perjuangan dan pengorbanan dengan prinsip dan perjuangan yang penuh keikhlasan jika mahukan UMNO kekal relevan dan menjadi pilihan rakyat.

“Kita melihat ada di kalangan rakan-rakan kita yang sudah berhijrah sedangkan semasa bersama UMNO mereka mendapat kedudukan dan tempat yang lebih baik, tapi hari ini nilai perjuangan mereka telah jauh tersasar dari prinsip yang sebenarnya lalu meninggalkan perjuangan bersama UMNO.

“Dan lebih memedihkan mencemuh parti yang telah menghidupkan mereka pada kedudukan sekarang,” jelas Bung.

Bagi Bung inilah pemimpin yang tidak berprinsip dan setia dalam perjuangan mereka lari kerana mengajar kedudukan demi kepentingan peribadi.

“Yang pergi kita biarkanlah mereka pergi, yang setia bersama perjuangan ini kita pelihara elok-elok, kita sampaikan pesanan kepada rakyat di luar sana ‘UMNO is back, and we are here to stay’,” katanya.

Sempena dengan persidangan tahun ini Bung yang juga Ketua UMNO Bahagian Kinabatangan, mengingatkan ahli UMNO khususnya di negeri ini agar merapatkan saf menghadapi cabaran mendatang bagi mendapatkan kemenangan bersama yang menurut beliau, kekuatan dan kemenangan hanya akan dapat dicapai melalui semangat kerja berpasukan ahli-ahli UMNO di semua peringkat.

“Dalam pemilihan ini ahli parti perlu bijak memilih pemimpin yang komited dalam meneruskan agenda perjuangan UMNO. Ini penting bagi memastikan parti keramat ini didukung oleh pemimpin yang ikhlas berjuang dalam membawa aspirasi parti UMNO,” katanya.

Bung juga turut menyentuh agar kepimpinan bahagian khususnya Biro Penerangan, Wanita, Pemuda dan Puteri agar lebih proaktif menguasai media baharu seperti Facebook, Instagram, TikTok dan portal dalam menangani isu yang dimainkan oleh pihak lawan.

“Mereka (pihak lawan) memburuk-burukan parti dan pemimpin sedangkan jika ini tidak ditangani dengan bijaksana ianya akan melahirkan persepsi yang negatif kepada parti dari sudut pandangan orang luar.

“Fungsi media baharu ini penting terutamanya di kalangan generasi muda selain digunakan sebagai alat menangis tomahan dan fitnah pihak lawan, kita juga boleh memasarkan program-program yang dilakukan oleh parti kepada masyarakat umum,” tambah Bung lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.