Isu COVID, Kebajikan Rakyat, Pembangunan Negeri Agenda Utama Dun Perlis – Azlan

KANGAR, 24 Ogos – Isu menangani pandemik COVID-19, kebajikan rakyat dan pembangunan negeri Perlis akan menjadi agenda utama perbahasan sepanjang tiga hari persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) ke-14.

Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man berkata perkara tersebut telah dizahirkan oleh Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail pada titah perasmian hari ini.

“Apa yang dititahkan oleh Tuanku Raja Perlis adalah memastikan agar kerajaan negeri memberi tumpuan kepada agenda menangani isu COVID-19 serta menjaga kebajikan rakyat terutama mereka yang terkesan akibat pandemik.

“Selain itu, agenda pembangunan negeri harus diteruskan sebagai pelan pemulihan keluar daripada kesan wabak COVID-19,” katanya kepada pemberita di luar dewan.

Terdahulu Tuanku Syed Sirajuddin berkenan menyempurnakan Istiadat Perasmian Penggal Persidangan Keempat, Dewan Undangan Negeri (DUN) Ke-14 di Kompleks DUN Perlis, di sini hari ini.

Turut berangkat Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail.

Dalam perkembangan lain, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bintong itu berharap kepimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai Perdana Menteri kesembilan mampu membawa kestabilan dalam iklim politik negara dan tumpuan kerajaan dapat diberikan kepada usaha menangani COVID-19.

“Saya yakin beliau (Ismail Sabri) mempunyai perancangan khusus bagi membawa negara ini keluar daripada keadaan sebelum ini (kemelut politik) yang memberi kesan serius kepada ekonomi,” katanya.

Ditanya mengenai harapan agar seorang daripada menteri atau timbalan menteri dalam kabinet baharu kerajaan dilantik daripada Ahli Parlimen Perlis, Azlan berkata beliau menyerahkan perkara tersebut kepada perdana menteri.

“Pelantikan ahli Kabinet adalah hak mutlak perdana menteri, namun jika ada wakil dari Perlis dilantik sudah tentu ia bagus kerana dapat bercakap demi faedah negeri ini khususnya dalam aspek pembangunan,” katanya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.