Banjir: Waspada Kluster Pusat Penempatan Sementara – MB Perak

BAGAN SERAI, 22 Ogos – Penduduk di mana-mana Pusat Penempatan Sementara (PPS) diminta berwaspada dengan penularan pandemik COVID-19 ketika musim tengkujuh sedang melanda negeri ini.

Menteri Besar Datuk Saarani Mohamad berkata bagi mengelakkan berlakunya kluster di mana-mana PPS, individu yang positif atau dalam status kuarantin, akan diasingkan di dalam bilik khas sebagai langkah awal membendung penularan dan seterusnya tidak membahayakan mangsa banjir yang lain.

“Yang penting ialah keselamatan mereka dan keluarga yang terlibat dengan banjir dan pada waktu yang sama kita masih lagi berada dalam pandemik COVID-19.

“Ada keluarga yang sambung kuarantin dan ditempatkan di bilik dan blok yang berasingan kerana kita tidak mahu wujudnya kluster baru,” katanya dalam sidang media selepas melawat PPS di Sekolah Kebangsaan Alor Pongsu dan PPS Changkat Lobak di sini hari ini.

Menurut data pihak berkuasa pagi tadi, jumlah mangsa banjir di dua daerah di negeri ini meningkat kepada 222 orang dengan ditempatkan di tiga pusat pemindahan sementara berbanding 186 orang semalam.

Terdapat peningkatan mangsa banjir di pusat pemindahan Sekolah Kebangsaan (SK) Changkat Lobak, Kerian dengan 71 mangsa daripada 18 keluarga berbanding 55 mangsa semalam.

Jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan SK Alor Pongsu, di daerah yang sama turut meningkat daripada 11 mangsa semalam kepada 44 orang hari ini manakala di daerah Larut, Matang dan Selama, jumlah mangsa yang ditempatkan di SK Matang kekal seramai 107 mangsa,

Saarani dalam lawatan itu juga meminta semua pihak bersiap siaga akan kemungkinan banjir melanda beberapa kawasan lain di negeri ini ekoran keadaan cuaca yang tidak menentu ketika ini.

Beliau berkata antara persiapan yang diperlukan ialah mengenal pasti pusat-pusat pemindahan dan penyediaan bot serta berhubung dengan Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat bagi persediaan bagi membantu mangsa.

Katanya selain itu, pegawai daerah, penghulu dan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) juga mesti memberi amaran awal kepada penduduk jika berlakunya banjir dan perlu memindahkan mereka ke PPS secepat mungkin. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.