Raja-Raja Melayu Adakan Perbincangan Khas Hari Ini

KUALA LUMPUR, 20 Ogos – Raja-Raja Melayu dijadual mengadakan pertemuan di Istana Negara hari ini bagi membincangkan isu semasa negara, khususnya berkaitan dengan pelantikan Perdana Menteri Malaysia kesembilan.

Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu itu dijadual bermula 2.30 petang, dipengerusikan oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Tumpuan dijangka terarah kepada perbincangan bagi melantik seorang Ahli Parlimen yang mendapat sokongan majoriti untuk dilantik sebagai perdana menteri selaras dengan Perkara 43(2)(a), Perlembagaan Persekutuan.

Ia berikutan keputusan Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan sebagai perdana menteri pada 16 Ogos lepas.

Semalam, sesi menghadap Al-Sultan Abdullah berlangsung secara berperingkat membabitkan 114 Ahli Parlimen daripada Barisan Nasional (BN), Perikatan Nasional (PN), Gabungan Parti Sarawak (GPS) serta Ahli Parlimen Bebas.

Ahli Parlimen daripada Pakatan Harapan (PH) dan sekutunya setakat semalam tidak menerima panggilan menghadap Seri Paduka.

Pada sesi menghadap itu, Yang di-Pertuan Agong mendengar sendiri Ahli Parlimen yang secara bergilir-gilir menyembah maklum secara lisan sokongan kepada calon perdana menteri, dan mengesahkan akuan bersumpah (SD) menamakan seorang calon perdana menteri yang dihantar ke Istana Negara Rabu lepas.

Berdasarkan kenyataan parti-parti utama dan Ahli Parlimen sehingga semalam, nama Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob merupakan calon Perdana Menteri bagi menggantikan Muhyiddin, manakala PH kekal mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Al-Sultan Abdullah sebelum ini menitahkan perdana menteri yang dilantik perlu mengemukakan segera usul undi percaya di Dewan Rakyat bagi menentukan keabsahan jawatan beliau.

Seri Paduka juga mengingatkan ketua dan wakil parti-parti politik yang menang seharusnya menghulurkan tangan untuk bekerjasama dengan pihak yang tidak berjaya dan bersedia untuk bekerja dalam satu pasukan demi mengharmonikan suasana. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.