Sultan Kedah Titah Agar Lebih Banyak Vaksin Dibekalkan Kepada Negeri Itu

ALOR SETAR, 17 Ogos – Sultan Kedah Al Aminul Karim Sultan Sallehuddin Sultan Badlishah menitahkan agar jumlah vaksin yang banyak dapat dibekalkan oleh Kerajaan Persekutuan bagi membolehkan negeri itu mencapai imuniti kelompok lebih awal dan sektor ekonomi dipulihkan lebih cepat.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Datuk Paduka Bakar Din dalam kenyataan hari ini memaklumkan Sultan Sallehuddin menzahirkan rasa dukacita dengan kadar jangkitan COVID-19 baharu yang dilaporkan setiap hari di Kedah kekal menunjukkan jumlah empat angka sejak hampir sebulan lepas.

“Sehingga 16 Ogos, kadar vaksinasi bagi populasi dewasa di negeri Kedah berumur 18 tahun ke atas yang telah lengkap dua dos suntikan baru mencecah 31.8 peratus manakala yang memperoleh satu dos suntikan adalah sebanyak 55 peratus.

“Ini menunjukkan sekiranya suatu langkah yang serius tidak diambil, Kedah mungkin akan lewat mencapai imuniti kelompok seperti yang dihasratkan,” katanya.

Beliau berkata sehubungan itu, Sultan Sallehuddin menyeru hospital swasta, klinik pengamal perubatan am serta seluruh badan korporat dan swasta turut sama berganding bahu memberi sokongan, bantuan dan sumbangan yang bersesuaian dengan fungsi, peranan dan kemampuan masing-masing bagi memangkin peningkatan kadar vaksinasi itu.

“Baginda turut menzahirkan penghargaan buat semua petugas barisan hadapan dan sukarelawan di hospital dan pusat pemberian vaksin di seluruh negeri Kedah yang sedang bertungkus-lumus menjalankan tugas yang diamanahkan,” katanya.- BERNAMA

@umnoonline