MB Perlis Harap Kerajaan Persekutuan Sokong Projek Dirancang

KANGAR, 14 Ogos – Kerajaan Perlis berharap kerajaan Persekutuan menyokong pelaksanaan projek-projek pembangunan yang dirancang di negeri itu dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11).

Menteri Besar Datuk Seri Azlan Man berkata faktor penting untuk projek-projek itu menjadi kenyataan adalah sokongan kerajaan pusat dalam menyediakan peruntukan bagi membina infrastruktur yang lengkap.

Katanya kerajaan negeri telah mengambil inisiatif melalui perbincangan khususnya dengan pihak swasta bagi merealisasikan projek-projek berimpak tinggi seperti pembangunan Kawasan Industri Lembah Chuping (CVIA) dan bandar Kuala Perlis.

“Walaupun ada pihak berminat dan sanggup membangunkan projek ini, kita masih perlu menilai kaedah, model perniagaan dan aliran tunai pihak berkenaan serta bertepatan dengan agenda pembangunan negeri,” katanya kepada pemberita selepas perhimpunan bulanan kakitangan awam negeri di sini, hari ini.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata kerajaan negeri memutuskan memberhentikan sumbangan lembu untuk ibadah korban tahun ini dan menutup Unit Pembangunan Komuniti (UPK) yang membabitkan perbelanjaan lebih RM1 juta setahun sebagai langkah berjimat-cermat.

“Oleh kerana kerajaan tidak mampu membiayai UPK walaupun sedar kepentingannya, wakil-wakil rakyat akan mengurus sendiri UPK menggunakan wang mereka. Atas sebab itu juga saya tidak menyokong gaji mereka dipotong 10 peratus.

“Pada tahun lepas kerajaan negeri membelanjakan hampir RM900,000 bagi membeli lembu untuk (disumbangkan bagi) ibadah korban dan tahun ini angka itu dijangka mencecah RM1 juta. Justeru, wang yang dijimatkan akan digunakan bagi tujuan lebih berfaedah untuk rakyat,” katanya.

Berhubung sambutan Hari Kebangsaan pada 31 Ogos ini, Azlan berkata ia akan diadakan di Stadium Tuanku Syed Putra Kangar pada sebelah malam.

Katanya sambutan kali ini dijangka lebih meriah kerana bermula dua hari sebelum itu akan diadakan sambutan Hari Peladang, Petani dan Nelayan peringkat negeri di tempat sama ,yang diteruskan sehingga 31 Ogos.

Ketika berucap sebelum itu, Azlan merayu rakyat Perlis membayar bil air kerana wang tersebut akan membantu Syarikat Air Perlis (SAP) untuk menyelenggara peralatan dan paip-paip yang bocor.

Beliau berkata kerajaan negeri amat berterima kasih kepada kerajaan persekutuan kerana meluluskan peruntukan sebanyak RM90 juta tahun ini kepada SAP bagi menggantikan paip-paip lama dan menyelenggara serta membaik pulih peralatan untuk membekalkan air terawat kepada rakyat.