Pukul OKU: Buat Aduan Kepada IPCC Jika Ragu Siasatan Kes – Azalina

KUALA LUMPUR, 2 Jun – Mana-mana pihak boleh membuat aduan kepada Suruhanjaya Bebas Tatakelakuan Polis (IPCC) yang diwujudkan sebagai langkah alternatif selaras dengan komitmen kerajaan MADANI untuk melindungi hak rakyat terutama golongan rentan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata demikian susulan terdapat pihak yang meragui siasatan kes seorang anggota pengiring orang kenamaan didakwa memukul seorang lelaki orang kurang upaya (OKU).

Bagi negara yang mengamalkan kedaulatan undang-undang seperti Malaysia, tiada sesiapa pun yang melebihi undang-undang dan konsep undang-undang memperuntukkan bahawa seseorang itu adalah tidak bersalah sehingga dibuktikan dia bersalah,” katanya menerusi hantaran di laman X hari ini.

Beliau turut menzahirkan penghargaan kepada Pemangku Sultan Johor, Tunku Mahkota Ismail atas titah pandangan serta saranan Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain supaya pihak berkuasa menjalankan siasatan menyeluruh dalam kes berkenaan.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Rusdi Mohd Isa, pada Rabu lalu dilaporkan berkata, pihaknya menerima laporan pada jam 1 tengah hari, Selasa oleh mangsa iaitu pemandu e-panggilan yang mendakwa diserang oleh seorang individu yang juga pengiring kepada rombongan kenamaan.

Mangsa yang berusia 46 tahun kemudian membuat laporan kedua pada jam 9.59 malam hari sama menyatakan sudah menyelesaikan perkara yang berlaku secara baik dan tidak mahu memanjangkan kes.

Berdasarkan laporan media, mangsa membuat laporan selepas dipukul ketika menunggu penumpang di sebuah hotel di Brickfields, mendakwa ditumbuk di kepala dan diminta untuk mengalihkan kenderaannya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.