Pencapaian Penting Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia, Azalina Umum Performalan Perjanjian Tambahan HCA

KUALA LUMPUR, 20 Feb – Performalan perjanjian tambahan kepada Perjanjian Negara Hos (HCA) antara kerajaan Malaysia dan Pertubuhan Perunding Undang-Undang Asia Afrika (AALCO) merupakan pencapaian penting bagi Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said berkata, performalan yang berlaku pada Selasa itu menandakan pelancaran rasmi siri pembaharuan penting dari aspek tadbir urus, struktur dan pentadbiran.

“Saya dengan sukacitanya mengumumkan pemformalan perjanjian tambahan kepada Perjanjian Negara Hos (HCA) antara kerajaan Malaysia dan Pertubuhan Perunding Undang-Undang Asia Afrika (AALCO) berkaitan Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) (Malaysia) hari ini.

“Ini merupakan pencapaian penting bagi AIAC sejak perasmiannya pada 1978 kerana ia menandakan pelancaran rasmi siri pembaharuan penting dari aspek tadbir urus, struktur dan pentadbiran.

“Ia sememangnya satu lonjakan yang luar biasa daripada penjenamaan semula AIAC semasa saya berkhidmat sebagai menteri sebelum ini pada 2018, yang menyaksikan pengantarabangsaan identitinya daripada Pusat Timbang Tara Serantau Kuala Lumpur (KLRCA) kepada Pusat Timbang Tara Antarabangsa Asia (AIAC) (Malaysia), seperti yang dibanggakan hari ini,” katanya menerusi hantaran di laman Facebooknya.

Beliau yang juga Ketua Penerangan UMNO Malaysia itu turut berkata, inisiatif penstrukturan semula AIAC akan dilaksanakan dalam fasa yang melibatkan pembaharuan tadbir urus dan pengenalan Mahkamah Timbang Tara AIAC selaras dengan pindaan yang berkaitan kepada perundangan semasa.

“Penginstitusian Lembaga Penasihat AIAC, beralih kepada Lembaga Pengarah AIAC, berusaha untuk membuktikan pembangunan strategik Pusat pada masa hadapan. Inisiatif penstrukturan semula ini antara lain akan turut melibatkan pelantikan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) yang diamanahkan untuk menguruskan operasi dan pentadbiran harian Pusat.

“Agenda pembaharuan institusi ini mengesahkan dedikasi berterusan Kerajaan Malaysia untuk mengukuhkan peranan dan fungsi AIAC, selaras dengan mandat kami sebagai Negara Tuan Rumah di bawah HCA dan pengiktirafan status AIAC sebagai institusi bebas dan berkecuali di bawah naungan AALCO.

“Bagi tujuan ini, Kerajaan juga telah memberikan kebenaran untuk penggunaan berterusan Bangunan Sulaiman warisan ikonik untuk operasi AIAC serta saluran sokongan kewangan yang konsisten kepada AIAC untuk mengekalkan pertumbuhan Pusat yang mampan,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, beliau turut menzahirkan kegembiraan kerana AALCO telah mengiktiraf dan mengalu-alukan inisiatif tersebut.

“Saya gembira kerana AALCO mengiktiraf dan mengalu-alukan inisiatif tersebut, yang selaras dengan piawaian antarabangsa institusi timbang tara yang mantap. Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada AALCO dan Tuan Yang Terutama Setiausaha Agung, Dr Kamalinne Pinitpuvadol atas sokongan dan sumbangan kepada inisiatif pembaharuan ini.

“Saya juga ingin memberi jaminan kepada AALCO bahawa mempromosikan Malaysia sebagai kerusi timbang tara pilihan sentiasa menjadi keutamaan kepada Kerajaan Madani dalam usaha berterusan kami untuk meletakkan AIAC di peringkat tengah timbang tara antarabangsa,” katanya lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.