Perubahan Senario Politik Perlukan UMNO Sabah Mengubah Strategi, Terus Dekati Pengundi – Bung Moktar

KOTA KINABALU, 27 Nov – Perubahan senario politik memerlukan UMNO Sabah juga mengubah startegi dan pendekatan mendekati pengundi, kata Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.

“Startegi kita ubah, kita jangan buat apa yang kita mahu tetapi buat apa yang rakyat mahu.

“Ini politik, kalau kita masih di landasan yang dahulu juga kita akan ketinggalan. Saya terus terang bahawa mana-mana strategi yang tidak sesuai saya akan ubah serta-merta dan tidak menunggu lama.

“Makin lama kita tunggu untuk membuat perubahan kita akan ditelan oleh perubahan,” katanya ketika berucap pada Pemukiman UMNO Bahagian Kota Kinabalu di sini, semalam.

Hadir sama, Setiausaha UMNO Sabah Datuk Jafri Arrifin; Ketua Bahagian UMNO Kota Kinabalu Musliati Moslimin; Ketua Pemuda UMNO Sabah Sofian Abd Karim; Ketua Puteri UMNO Sabah Ummi Nabila Jamal dan Pengarah Jabatan Pilihan Raya UMNO Sabah Jeffery Nor Mohamed.

Justeru, Bung Moktar yang juga Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO menyifatkan penganjuran pemukiman adalah sesuai untuk melihat mana-mana kelemahan, kesilapan dan kekuatan yang perlu ditambahbaik.

“Saya percaya menerusi pemukiman ini, kita dapat melahirkan satu transformasi baru dalam menghadapi pilihan raya akan datang,” katanya.

Bung Moktar berkata UMNO merupakan sebuah parti jauh berbeza dengan parti lain dari segi perjuangannya yang menjadi faktor untuk terus bertahan sehingga hari ini termasuk di Sabah.

“Kalau kita kalah jangan kita kecewa, ada senang dan susahnya, ada menang dan kalahnya.

“Jangan jadi rakan-rakan kita, susah sikit sudah lompat, kecewa sikit lompat. Terus terang saya katakan pemimpin yang suka lompat tidak akan sampai ke mana-mana, akhirnya akan kecundang juga.

“Saya ingat dulu tahun 80-an apabila Parti Berjaya (Parti Bersatu Rakyat Jelatah Sabah) menewaskan USNO (Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu) dengan kemasukan pemimpin USNO ke parti Berjaya.

“Tetapi parti Berjaya tidak bertahan lama hanya sembilan tahun… begitu kuat dikalahkan oleh Parti Bersatu Sabah (PBS) yang ketika itu belum pun stabil tapi dapat mengalahkan parti Berjaya,” katanya.

Dalam pada itu, Bung Moktar yang juga Ketua Bahagian UMNO Kinabatangan berkata, Pilihan Raya Negeri (PRN) yang lepas banyak memberi pengajaran dan selepas ini tidak akan termain oleh permainan yang sama.

“Kita (UMNO Sabah) akan mengajar mereka cara bermain politik dengan betul disebabkan UMNO Sabah bukan sebuah parti yang mudah dikotak katik. UMNO Sabah bila berbicara dan janji tepati, kata kita kotakan,” katanya.

Dalam pada itu, beliau mahu semua Bahagian UMNO di Sabah segera mempersiapkan diri dalam menghadapi PRN akan datang.

Bung Moktar menekankan bahawa UMNO Sabah perlu menang pada PRN akan datang.

“UMNO perlu menang supaya kita dihormati dan memastikan UMNO di Sabah masih tetap dihormati dan tidak dinodai mana-mana parti,” katanya sambal menambah bahawa usaha ini termasuklah mencari rakan seperjuangan yang boleh memenangkan calon UMNO yang bertanding,” kata Bung Moktar lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.