Malaysia Tak Akan Henti Pengaruhi Negara Lain Sokong Palestin

 

KUALA LUMPUR, 2 Nov – Malaysia tidak akan berhenti melakukan libat urus dan berusaha mempengaruhi negara-negara lain dalam menyokong perjuangan Palestin dan mengutuk dengan keras kekejaman rejim Zionis, kata Menteri Luar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Beliau berkata, Malaysia perlu meneruskan usaha mempengaruhi bukan sahaja dengan negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) malah Kumpulan 77 Negara (G77) dan Negara-Negara Berkecuali (NAM) untuk membantu rakyat Palestin di Gaza.

“Libat urus itu perlu kita teruskan dan kita jangan putus asa kerana kita tahu bahawa antara tempat yang mempunyai kuasa mempengaruhi (adalah) seperti Amerika Syarikat (AS), Kesatuan Eropah (EU) dan juga negara Amerika Latin.

“Kita mulai melihat pelbagai negara, misalnya satu per satu negara di Amerika Latin mulai menyatakan pendirian mereka menentang rejim Israel yang melakukan penganiayaan berterusan terhadap rakyat di Gaza,” kata beliau ketika menggulung perbahasan peringkat dasar Rang Undang-undang Perbekalan 2024 bagi kementerian itu di Dewan Rakyat, di sini pada Rabu.

Mengulas lanjut, Zambry berkata, dalam pertemuan antara Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte di Putrajaya pada Rabu, Malaysia telah menyatakan dengan tegas pendiriannya dalam isu Palestin dan Belanda turut menghormati pendirian itu.

“Beliau (Rutte) mendengar penjelasan dari Malaysia, beliau juga menyatakan pendirian bahawa dengan perkembangan terkini yang menimpa Gaza sejak seminggu dua ini, kecenderungan Barat mulai berubah apabila dua per tiga rakyat Belanda yang menyokong tindakan Israel sebelum ini telah bertukar menyokong Palestin,” katanya.

Zambry berkata, di peringkat rakyat serta badan bukan kerajaan (NGO) turut memainkan peranan penting untuk menyebar luas libat urus ini termasuk mereka yang berada di negara-negara luar.

Mengulas tindakan Kerajaan Amerika Syarikat yang menghantar tiga demarche (tatatindak) kepada Malaysia agar tidak meneruskan pendirian terutama keengganan negara untuk menganggap Hamas sebagai badan pengganas, Zambry berkata negara mengambil pelbagai pendekatan untuk menyatakan dengan tegas pendirian Malaysia dalam isu itu. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.