Malaysia Sasar Beri Sumbangan RM100 Juta Dukung Perjuangan Rakyat Palestin

PUTRAJAYA, 15 Okt – Malaysia menyasarkan untuk memberikan sumbangan RM100 juta bagi membantu serta mendukung perjuangan rakyat Palestin, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata sebagai permulaan, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika membentangkan Belanjawan 2024 di Dewan Rakyat semalam telah menyatakan komitmen Malaysia membantu Palestin dengan penyaluran dana RM10 juta.

“Sasaran kita berikan bantuan RM100 juta yang terbesar dalam sejarah negara kerana kita dukung perjuangan rakyat Palestin,” katanya ketika berucap merasmikan Zikir Perdana Sedunia 2023 di Masjid Putra di sini malam tadi.

Pertempuran terkini di Palestin yang melibatkan Hamas, pihak berkuasa di Gaza dan rejim Israel sejak 7 Okt telah mengakibatkan kehilangan ratusan nyawa kedua-dua belah pihak.

Pada 9 Okt lepas, Ahmad Zahid berkata Malaysia menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNSC) agar mengambil tindakan segera meminta semua pihak menghentikan segala tindakan keganasan dan pertempuran di Semenanjung Gaza ketika ini.

Ahmad Zahid berkata umat Islam di Malaysia perlu mengetepikan perbezaan terutamanya dari segi pegangan politik sebaliknya mendukung perjuangan rakyat Palestin ketika ini.

Beliau turut memuji pendirian semua Ahli Parlimen yang tidak menyanggah kenyataan dibacanya bagi pihak Malaysia di Dewan Rakyat pada 9 Okt lepas berkenaan Palestin.

“Kita sebagai sebuah negara berpaksikan Islam sebagai agama Persekutuan dihormati rakan negara jiran dan Islam lain,” katanya.

Mengenai program Zikir Perdana Sedunia, Ahmad Zahid berkata program itu wajib dilaksanakan pada masa akan datang sebagai lambang penyatuan ummah.

Zikir Perdana Sedunia 2023 bertemakan “Islam is The Answer” menampilkan program seperti Munajat Cinta, Khatam Al-Quran Perdana, Simposium Peradaban Ihsan, Syair dan Qasidah Melayu, Tahlil Perdana dan zikir munajat.

Ini merupakan edisi keempat penganjuran Zikir Perdana Sedunia selepas diadakan pada 2015, 2016 dan 2017. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.