Menteri, Timbalan Menteri, MB Zahir Takziah Kepada Keluarga Mangsa Nahas Pesawat Di Elmina

KUALA LUMPUR, 18 Ogos – Menteri, timbalan menteri dan menteri besar hari ini menzahirkan ucapan takziah kepada keluarga mangsa nahas pesawat jenis Beechcraft Model 390 (Premier 1) di Lebuhraya Guthrie berdekatan Bandar Elmina, Shah Alam, Selangor, petang tadi.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Datuk Seri Azalina Othman Said dan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Nancy Shukri antara yang mendoakan semoga keluarga mangsa tabah menghadapi ujian.

Turut mendoakan ahli keluarga mangsa supaya tabah menghadapi takdir itu ialah Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Seri Ahmad Maslan, Menteri Besar Pahang Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail dan Menteri Besar Perak Datuk Seri Saarani Mohamad.

Wan Rosdi menyifatkan pemergian Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar Dan Teknologi Hijau Pahang Datuk Seri Johari Harun, 53, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pelangai sebagai suatu kehilangan kepada negeri dan rakyat Pahang.

Johari merupakan antara 10 mangsa yang terkorban dalam nahas pesawat di Bandar Elmina.

Sementara itu, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyifatkan Allahyarham Johari sebagai seorang sahabat dan pemergiannya adalah sebuah perkhabaran duka selain mendoakan Allahyarham dan mangsa yang terlibat dicucuri rahmat Allah.

Terdahulu, Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan mengesahkan 10 lelaki maut termasuk seorang kenamaan dalam nahas pesawat itu.

Lapan daripada mangsa ialah enam penumpang dan dua kru pesawat ringan itu, manakala dua lagi merupakan orang awam masing-masing penunggang motosikal dan pemandu kereta yang lalu di tempat kejadian.

Pesawat malang itu sedang dalam penerbangan dari Langkawi ke Subang dan telah mendapat pelepasan untuk mendarat 2.50 petang. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.