PRN Melaka: BN Menang, Kembali Bentuk Kerajaan Negeri

MELAKA, 20 Nov – Barisan Nasional (BN) mencatat kemenangan cemerlang dan bergaya dengan memperoleh dua pertiga kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka hari ini, sekali gus menerima mandat untuk kembali mentadbir kerajaan negeri.

Keputusan PRN itu menyaksikan gabungan UMNO, MCA dan MIC memperoleh 21 daripada 28 kerusi DUN yang dipertandingkan manakala Pakatan Harapan (PH) memenangi lima kerusi dan Perikatan Nasional (PN) dua kerusi.

Calon-calon dari Parti Bumiputra Perkasa Malaysia (Putra) yang bertanding lima kerusi, Parti Perikatan India Muslim Nasional (IMAN) yang tampil buat pertama kali dengan bertanding satu kerusi serta 22 calon Bebas tidak memenangi sebarang kerusi.

Kali terakhir BN memperoleh majoriti dua pertiga di Melaka ialah pada Pilihan Raya Umum ke-12 (PRU12) pada 2008 apabila memenangi 23 kerusi.

Keempat-empat Ahli Dewan Undangan Negeri, yang menarik balik sokongan kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali sehingga menyebabkan kejatuhan kerajaan negeri, juga gagal memenangi kerusi yang ditandingi mereka.

Selain mengekalkan 12 kerusi yang dimenanginya pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), BN turut memperoleh sembilan kerusi baharu iaitu Rembia, Kelebang, Machap Jaya, Telok Mas, Pengkalan Batu, Gadek, Durian Tunggal, Paya Rumput dan Duyong.

Pada PRU14, BN memenangi kerusi Kuala Linggi, Tanjung Bidara, Ayer Limau, Lendu, Taboh Naning, Asahan, Sungai Udang, Pantai Kundor, Ayer Molek, Rim, Serkam, Merlimau dan Sungai Rambai.

Namun, BN gagal mempertahankan kerusi Sungai Udang yang merupakan kubu kuat parti itu.

Kerusi Rembia pula dimenangi oleh Datuk Muhammad Jailani Khamis, yang sebelum ini memenanginya atas tiket Pakatan Harapan (PH) pada PRU14. Beliau kemudian meninggalkan PKR dan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bebas sebelum menyertai UMNO pada Januari tahun ini.

Dalam PRN Melaka kali ini, UMNO bertanding merebut 20 kerusi iaitu Kuala Linggi, Tanjung Bidara, Ayer Limau, Lendu, Taboh Naning, Rembia, Durian Tunggal, Asahan, Sungai Udang, Pantai Kundor, Paya Rumput, Pengkalan Batu, Bukit Katil, Ayer Molek, Duyong, Telok Mas, Rim, Serkam, Merlimau dan Sungai Rambai.

PRN Melaka juga menyaksikan kebangkitan semula parti komponen BN iaitu MCA dan MIC yang masing-masing menyumbang kerusi kepada kemenangan bergaya BN.

MCA memenangi dua daripada tujuh kerusi yang ditandingi iaitu Machap Jaya dan Kelebang tetapi tewas di Ayer Keroh, Kesidang, Kota Laksamana, Banda Hilir dan Bemban.

MIC, yang mempertaruhkan V.P.P Shanmugam di DUN Gadek, meraih kemenangan dengan menewaskan Azafen Amin (Bebas), Laila Norinda Maon (Putra), B.S. Mohan Singh (Bebas), Mohd Amir Fitri Muharam (PN) dan G. Saminathan (PH).

PH yang dianggotai PKR, DAP dan Amanah bertanding di kesemua 28 kerusi namun hanya mampu memenangi kerusi DUN di Ayer Keroh, Kota Laksamana, Bukit Katil, Kesidang dan Bandar Hilir berbanding jangkaan menguasai sekurangnya-kurangnya 15 kerusi.

PH memperoleh 15 kerusi pada PRU14 sebelum dua ADUN dari Bersatu dan seorang ADUN DAP meninggalkan pakatan itu dan menyokong kerajaan baharu BN-PN yang diketuai Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

PN yang dianggotai Bersatu, PAS dan Gerakan juga bertanding di 28 kerusi tetapi hanya memenangi kerusi Sungai Udang dan Bemban.

Malah, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin gagal dalam percubaan pertamanya bertanding di kerusi DUN Tanjung Bidara apabila tumpas kepada Pengerusi Perhubungan UMNO Melaka Datuk Abdul Rauf Yusoh dalam pertandingan tiga penjuru itu.

Selain itu, Pengerusi PN Melaka Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen turut tewas di DUN Telok Mas selepas berpindah dari kerusi DUN Paya Rumput.

PRN Melaka diadakan ekoran pembubaran DUN pada 4 Okt lepas susulan tindakan empat ADUN menarik balik sokongan terhadap kepimpinan Sulaiman sebagai ketua menteri.

Empat ADUN berkenaan ialah Datuk Seri Idris Haron (BN-Sungai Udang), Datuk Nor Azman Hassan (BN-Pantai Kundor), Datuk Norhizam Hassan Baktee (Bebas-Pengkalan Batu) dan Datuk Noor Effandi Ahmad (Bersatu-Telok Mas). – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.