Sulaiman Umum Senarai Exco Kerajaan Negeri Melaka

AYER KEROH 26 Nov – Ketua Menteri Datuk Seri Utama Sulaiman Md Ali mengumumkan sebelas portfolio Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) Melaka, hari ini.

Portfolio itu didahului dengan Sulaiman yang memegang portfolio Perancangan Ekonomi, Kewangan, Pembangunan Tanah, Agensi Berkaitan Kerajaan (GLC) dan Hal Ehwal Agama.

Selain itu, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri, Datuk Seri Ab Rauf Yusoh memegang portfolio Perindustrian, Pelaburan dan Pembangunan Usahawan.

Diikuti tujuh lagi muka baharu yang memegang jawatan Exco di negeri ini serta dua muka lama iaitu Datuk Rahman Mariman dan Datuk Muhammad Jailani Khamis.

Antara muka baharu yang ditampilkan ialah Datuk Zaidi Attan yang akan memegang portfolio Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Alam Sekitar; Datuk Rais Yasin (Pendidikan dan Teknologi); Dr Muhamad Akmal Saleh (Kesihatan dan Antidadah) serta Datuk Abdul Razak Abdul Rahman (Pembangunan Luar Bandar, Pertanian, Industri Asas Tani).

Selain itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pengkalan Batu Datuk Kalsom Noordin pula dilantik Exco Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan; Ngwe Hee Sem (Perpaduan, Hubungan Masyarakat, Tenaga Kerja dan Hal Ehwal Pengguna) serta V P Shanmugam (Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO).

Dalam pada itu Sulaiman berkata, beliau yakin kesemua barisan Exco yang dilantik mampu untuk menggalas tugas yang diamanahkan.

“Sudah tentu mereka yang dilantik mampu menggalas tanggungjawab dan menggerakkan usaha merealisasikan akur janji dan Manifesto Barisan Nasional (BN) ‘Kestabilan Demi Kemakmuran’ yang diumumkan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka 20 Nov lalu,” katanya di dalam sidang media pengumuman pelantikan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) Melaka di Seri Negeri, di sini hari ini.

Berhubung dengan pelantikan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka, Sulaiman berkata setakat hari ini belum diputuskan.

Katanya, perkara itu akan mengambil sedikit masa untuk diperhalusi sebelum DUN bersidang.

“Pelantikan Speaker belum lagi sebab dewan lambat lagi bersidang. Kita ada lagi masa untuk perhalusi sebelum kita ketengahkan nanti,” katanya.

Sebelum ini, penyandang bagi jawatan Speaker DUN adalah Datuk Seri Ab Rauf Yusoh yang kini dilantik sebagai Exco Perindustrian dan Pelaburan Usahawan. – MelakaHariIni

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.