Sama-Sama Jayakan ‘Total Lockdown’, Landaikan Lekuk Jangkitan – Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR, 29 Mei – Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengharapkan agar rakyat dapat melaksanakan dan mengikuti  ‘total lockdown’ fasa pertama  selama 14 hari yang akan bermula pada 1 Jun ini.

Katanya, pelaksanaan ini adalah untuk melandaikan kes jangkitan COVID-19 yang semakin di paras yang melampau.

“Rakyat Malaysia yang dikasihi kita berdepan dengan pelaksanaan ‘total lockdown’ selama 14 hari bermula 1 Jun 2021. Ini antara ikhtiar kita untuk melandaikan lekuk kes jangkitan COVID-19 yang telah pun mencecah pada paras melampau.

“Paras melampau yang memang kita khuatiri boleh berlaku disebalik PKP suam-suam kuku dan alasan Ordinan Darurat. Namun apakan daya musibah sudah terjadi. Tiada peluang ‘U-Turn’ dalam hal ini. Ini pertempuran yang tidak kita rela, namun terpaksa diharungi.

“Rakyat Malaysia yang dihormati negara tidak punya banyak pilihan jika gagal kali ini berkemungkinan akan gagal untuk tempoh yang lebih lama,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan Datuk menjelaskan jika dulu rakyat berdepan ‘total lockdown’ pada kadar ratusan jangkitan sehari kini pada kadar jangkitan lebih 8,000 sehari.

“Maka perjuangan ‘total lockdown’ kali ini pasti jauh lebih mencabar walau apa rintangan kita perlu berusaha menang.

“Rakyat Malaysia yang disanjungi tempoh 14 hari bukanlah singkat bagi sebahagian kita menempuhinya bukan suatu cabaran yang besar,” katanya.

Seterusnya tambah beliau lagi, namun bagi yang lain ia masih merupakan satu dugaan yang amat memeritkan. Masing-masing ada kekangan tersendiri.

“Mari kita bersama menjaga saling membantu dan mengambil berat prihatin kepada masyarakat sekeliling yang memerlukan. Saya mendoakan seluruh rakyat Malaysia berbilang bangsa dan agama tabah serta cekal mengharungi ‘total lockdown’ sehingga 14 Jun 2021.

“Kita memohon ke hadrat Tuhan agar usaha ini berbaloi dan menemui titik noktah pada pengakhirannya. Moga kadar jangkitan COVID-19 di tanah air tercinta dapat segera diturunkan,” tegasnya – UMNO Online

 

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.