PATI, PSS: 10 Perkara PH-Warisan Perlu Beri Perhatian

KOTA KINABALU, 12 Jan – Kegusaran majoriti rakyat Sabah terhadap kebanjiran Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI), pemberian Pas Sementara Sabah (PSS) oleh kerajaan Pakatan Harapan (PH)-Warisan, masalah sosial dan ekonomi yang timbul antara perkara yang ditimbulkan oleh rakyat negeri tersebut.

Demikian perkara yang dibangkitkan oleh Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam satu hantaran di Facebook, yang menyenaraikan sepuluh perkara untuk perhatian kerajaan pusat dan negeri Sabah.

Ujar Ketua UMNO Bahagian Tuaran itu, surat terbuka tersebut khusus ditujukan kepada Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal, Menteri Dalam Negeri Tan Sri Muhyiddin Yassin serta timbalannya Datuk Mohd Azis Jamman.

“Banyak lagi perkara yang ingin saya tampilkan tetapi memadai dengan 10 perkara ini dulu,” katanya.

Berikut merupakan sepuluh perkara yang dibangkitkan.

1) Kad banci dan sijil burung burung bukan dokumen undang-undang. Maknanya status PATI memang haram. Mereka boleh dihantar balik ke negara mereka bila-bila masa.

Kalau mereka diberikan kad PSS, status mereka sudah dihalalkan untuk tinggal di Sabah sekurang-kurangnya tiga tahun dan boleh diperbaharui sampai bila-bila.

2) PATI selalunya tinggal sembunyi-sembunyi di hujung-hujung hutan, di tepi-tepi paya bakau, di kawasan setinggan dan kawasan terlindung kerana status mereka yang tidak diiktiraf.

Bila mereka diiktiraf secara sah melalui pemberian PSS, mereka akan tinggal di mana-mana saja mereka suka secara terbuka. Mereka tidak lagi takut-takut untuk bersama-sama dengan penduduk tempatan dan mereka tidak lagi takut untuk dihantar pulang ke negara asal mereka.

3) Pengalaman kita di Sabah telah menunjukkan bahawa bila PATI merasa selesa tinggal di Sabah, jumlah mereka akan membesar kerana yang lain akan masuk ke Sabah dengan harapan mendapat PSS.

4) Pengalaman kita juga menunjukkan bahawa apa jua dokumen yang dikeluarkan oleh pihak imigresen boleh dan akan dipalsukan.

Tidak ada jaminan bahawa dokumen PSS tidak akan dipalsukan. Ciri-ciri biometrik dan cap jari tidak akan mampu membanteras pemalsuan PSS.

5) PSS bukan hanya soal kewarganegaraan sahaja walaupun rakyat Sabah memang berhak merasa risau mengenainya.

6) PSS juga adalah masalah sosial, politik dan ekonomi yang meruncing yang sudah sampai ke tahap amat membimbangkan.

Kegusaran dan kerisauan rakyat Sabah mengenai PSS ini jangan diremehkan. Ia mungkin akan menjadi satu gelombang besar pemberontakan secara terbuka yang sukar dibendung oleh kerajaan jika tidak ditangani dengan baik.

7) Dengan status mereka sebagai PATI sekarang pun, rakyat Sabah terpaksa berebut katil hospital dengan mereka, berkongsi sekolah, berkongsi benda bersubsidi seperti beras, air dan letrik, berebut kerusi bas awam malah berebut tempat tapak buat rumah. Ini belum lagi menyentuh soal jenayah dan perkahwinan mereka dengan orang tempatan.

Semua ini akan bertambah rumit dan kritikal bila PSS diberikan kepada mereka.

8) Anak-anak muda Sabah terpaksa bersaing dengan pemegang PSS untuk mendapatkan pekerjaan dan berebut peluang perniagaan.

9) Pemberian PSS tidak akan menjamin PATI setia kepada Malaysia dan menghormati syarat-syarat keberadaan mereka di Sabah.

Mereka sudah tentu akan setia dan terhutang budi kepada pemimpin yang memberi mereka PSS.

10) Kenapa pergerakan pemegang PSS dihadkan dalam negeri Sabah sahaja. Kenapa masalah ini tidak boleh dikongsi dengan semenanjung? Kenapa mereka tidak boleh ke semenanjung untuk tinggal di sana? Apakah ini hanya masalah Sabah atau masalah negara? Kenapa hanya Sabah yang dihukum untuk berdepan dengan beban PATI ini?

Kalau minyak dan gas Sabah dikongsi dengan seluruh negara, kenapa masalah PATI tidak boleh dikongsi dengan seluruh Malaysia? – UMNO ONLINE