PRK Kimanis: Pemuda Sabah Buat Laporan Polis Langgar Undang-undang Pilihan Raya

Kimanis, 6 Jan – Pemuda UMNO bahagian Beaufort hari ini membuat laporan polis berkaitan program sambutan Krismas dengan memberikan hadiah cabutan bertuah yang disertai oleh pemimpin Warisan.

Ketuanya Mohd Fadzli Misdeh berkata, laporan tersebut dibuat bagi mendesak pihak berkuasa melakukan siasatan dan mengambil tindakan segera.

Program tersebut walaupun bukan dianjurkan oleh parti yang bertanding tetapi ia didakwa menyalahi Akta Kesalahan-Kesalahan Pilihanraya 1954 (Pindaan 2012) kerana diadakan di dalam Parlimen yang sedang diadakan pilihan raya.

“Kami berharap pihak berkuasa akan mengambil tindakan tanpa pilih kasih. Walaupun yang melakukan kesalahan itu adalah dari pihak kerajaan namun siasatan harus tetap dilakukan dengan adil.

“Apa yang berlaku ini adalah satu salah laku pilihan raya. Hanya sejurus selepas penamaan parti lawan sudah melakukan kesalahan,” ujar beliau.

Pada 4 Januari lalu Kadazan Dusun Murut (KDM) telah mengadakan majlis sambutan Krismas dan Tahun Baru 2020 di Membakut dengan kempen PRK Kimanis yang sedang berlangsung.

Program itu antara lain menawarkan hadiah cabutan bertuah dan tetamu jemputan yang hadir adalah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Shafie Apdal.

Shafie turut berkempen dalam ucapannya dengan menyeru agar para pengundi menolak calon BN yang berjiwa Kuala Lumpur.

Sejak Pakatan Harapan (PH) mengambil alih tampuk pimpinan negara, ada sahaja kesalahan pilihan raya dilakukan namun tidak ada satupun tindakan yang diambil. – UMNO ONLINE

Oleh: Azlina Rosdy