Perpaduan Kunci Utama Kejayaan Parti, Sikap Tuding Jari Keruhkan Lagi Suasana – Abdul Rahman

TUARAN, 22 Jun – Ketua UMNO bahagian Tuaran, Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan percaya dan penuh yakin bahawa perpaduan merupakan faktor utama kepada kekuatan parti.

Bagi beliau tanpa faktor berkenaan apatah lagi jika saling tuding-menuding antara satu sama lain bakal mengeruhkan lagu suasana serta keadaan.

“Kalah dalam pilihan raya bukanlah satu kegagalan mutlak. Kekalahan juga adalah peluang untuk merenung, belajar dan berubah. Ia adalah peluang untuk mendengar suara rakyat, untuk memahami harapan, ketakutan dan impian mereka. Inilah masanya untuk kita berhubung semula dengan akar umbi, membina semula jambatan yang mungkin sudah lemah, dan menguatkan azam untuk berkhidmat.

“Ingat, kepimpinan bukan hanya tentang kemenangan ia adalah tentang ketabahan menghadapi kesukaran. Kepimpinan adalah soal berdiri tegak walaupun ketika segala kemungkinan tidak memihak kepada kita. Kepimpinan adalah mengenai kekuatan watak yang boleh memberi inspirasi kepada kepercayaan dan keyakinan rakyat. Inilah kepimpinan yang diidamkan oleh UMNO, dan inilah kepimpinan yang harus terus kita tunjukkan.

“Kita juga harus ingat bahawa kekuatan kita terletak pada perpaduan kita. Pada saat-saat seperti ini, mudah untuk menuding jari dan menyalahkan. Tetapi tindakan sebegitu hanya memecah-belahkan kita. Sebaliknya, marilah kita bersatu, bersatu dengan tujuan bersama dan nilai bersama. Marilah kita menyokong satu sama lain, mengangkat satu sama lain dan bekerjasama ke arah matlamat bersama,” katanya ketika berucap pada Majlis Perasmian Mesyuarat  UMNO bahagian Tuaran, di sini pagi tadi.

Majlis perasmian disempurnakan Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Turut serta Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor dan rakan komponwn BN dan PH serta perwakilan UMNO Tuaran.

Abdul Rahman seterusnya menambah generasi muda yang bersama parti berkenaan adalah pewaris parti seterusnya.

“Kepada generasi muda kita, saya katakan anda adalah masa depan UMNO. Tenaga, idea dan komitmen anda adalah penting untuk kejayaan UMNO. Kita memerlukan suara, perspektif dan semangat anak muda.

“Anak-anak muda yang saya kasihi, ayuh libatkan diri anda dengan komuniti, aktif dalam peranan dan jangan sekali-kali memandang rendah keupayaan yang ada untuk melakukan perubahan.

“Kepada ahli UMNO yang sudah lama dan berpengalaman, percayalah… pengalaman dan kebijaksanaan anda sangat berharga. Anda telah melalui banyak cabaran dan pandangan itu adalah penting semasa kita merangka laluan kita ke hadapan. Mentorlah generasi muda, berkongsi pengetahuan anda, dan terus memimpin melalui teladan.

“Marilah kita bangkit dari saat ini dengan lebih kuat dan lebih bersatu daripada sebelumnya. Mari kita buktikan kepada diri sendiri dan dunia bahawa hari-hari terbaik UMNO masih di hadapan. Dengan hati yang penuh harapan dan semangat yang tidak putus-putus, marilah kita maju ke hadapan dengan penuh keyakinan dan keazaman,” ujarnya. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.