KEB 2024: Perluaskan Rezeki, Tingkat Ekonomi Serta Kemakmuran – Fariz Hazurin

KUALA LUMPUR, 26 Mac – Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Seri Fariz Hazurin Ismail menyambut baik kejayaan Kongres Ekonomi Bumiputera (KEB) 2024 yang diadakan baru-baru ini.

Menurutnya, matlamat utama KEB 2024 untuk memperluaskan rezeki ekonomi golongan Bumiputera adalah langkah positif dalam usaha meningkatkan kemakmuran negara.

Katanya, KEB 2024 ini dianggap platform penting untuk meluaskan penyertaan ekonomi dan memajukan lagi sektor ekonomi Bumiputera.

“Saya menekankan bahawa matlamat ini bukan untuk bersaing dengan negara lain atau mengambil hak mereka, sebaliknya idea kemakmuran bersama untuk kemajuan bersama. Kepentingan melangkaui retorik semata-mata dan menekankan bahawa mencapai 30 peratus ekuiti Bumiputera tidak mencukupi untuk menggambarkan keadaan ekonomi sebenar.

“Tindakan sebenar seperti yang dijalankan melalui KEB 2024 lebih bermakna dalam membantu golongan Bumiputera mencapai kejayaan ekonomi yang lebih besar dan percaya melalui KEB, kumpulan Bumiputera dapat mengambil bahagian secara proaktif dalam kemakmuran negara, mencapai keadilan ekonomi, dan meningkatkan daya saing ekonomi keseluruhan Malaysia.

“Segala inisiatif ini adalah selaras dengan rangka kerja ekonomi MADANI yang memberi penekanan kepada pembangunan ekonomi yang adil dan inklusif,” katanya kepada UMNO Online, di sini.

Fariz Hazurin menjelaskan sememangnya UMNO yang mencetuskan pemikiran dan perjuangan bagi meningkatkan tahap ekonomi dan kebajikan Melayu Bumiputera.

“UMNO telah memainkan peranan penting dalam mengukuhkan ekonomi Melayu Bumiputera di Malaysia sejak penubuhannya pada tahun 1946. Sebagai peneraju perjuangan untuk meningkatkan tahap ekonomi dan kebajikan kumpulan Melayu Bumiputera, UMNO telah melancarkan beberapa inisiatif pembangunan ekonomi, termasuk program- program seperti Felda dan MARA.

“Dasar Peneraju dan Teraju yang diperkenalkan UMNO memberi penekanan khusus kepada usahawan dan syarikat Bumiputera, manakala parti itu juga aktif mempromosikan pendidikan dan latihan vokasional melalui program seperti Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET),” jelasnya.

Selain itu kata Fariz Hazurin lagi, peranan UMNO dalam kerajaan dan keanggotaannya dalam kerajaan telah memberi pengaruh besar kepada pembentukan asas ekonomi negara.

“Dengan inisiatif dan perjuangan seperti ini, UMNO berusaha untuk memastikan keadilan ekonomi dan meningkatkan kebajikan kumpulan Melayu Bumiputera di Malaysia,” ujarnya. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.