Malaysia Sedar Kepentingan, Keperluan Kemajuan Teknologi Senjata Ke Atas Keamanan Global

KUALA LUMPUR, 25 Mac – Ahli Parlimen Jelebu, Datuk Seri Jalaluddin Alias memaklumkan bahawa Malaysia menyedari kepentingan dan keperluan dalam memahami kemajuan teknologi senjata ke atas keamanan global, keselamatan serta hak asasi manusia.

Beliau berkata demikian ketika menghadiri Persidangan Jawatankuasa Tetap Pada Keamanan Dan Antarabangsa Keselamatan: Draf Keputusan Menangani Sosial Dan Kemanusiaan Impak Sistem Senjata Automis Dan Kecerdasan Buatan (AI) mewakili Parlimen Malaysia yang berlangsung di Geneva, hari ini.

“Kementerian Pertahanan Malaysia (MinDef) percaya bahawa semua negara harus menetapkan dan melaksanakan undang-undang yang ketat di peringkat nasional dan antarabangsa.

“Usaha untuk menyediakan undang-undang nasional dan antarabangsa dalam setiap aspek, terutamanya berkaitan dengan penciptaan serta penggunaan senjata tersebut, boleh dicapai jika Parlimen di setiap negara terlibat secara aktif dan berkesan.

“Parlimen harus memberikan tumpuan khas kepada resolusi yang membincangkan senjata ini, yang memberi manfaat kepada kemanusiaan secara global, untuk didiskusikan secara meluas,” katanya.

Beliau dalam pada itu mengakui bahawa teknologi baharu menimbulkan cabaran terhadap keamanan dan keselamatan antarabangsa dan menimbulkan persoalan baru tentang peranan manusia dalam peperangan.

“Pengawalseliaan autonomi dalam konteks sistem senjata memerlukan pemahaman menyeluruh tentang kesan-kesannya, dan bahawa keputusan dan kawalan manusia harus mengambil kira semua implikasi etika, undang-undang, kemanusiaan, dan keselamatan.

“Keamanan sejagat adalah salah satu aspek penting seperti yang ditekankan dalam Kertas Putih Pertahanan Malaysia di bawah Tonggak Ketiga Strategi Pertahanan Nasional, iaitu Perkongsian Boleh Dipercayai,” ujar beliau.

Katanya lagi, Malaysia bersetuju dengan istilah dalam resolusi melalui penyelidikan dan pelaburan menerusi teknologi ketenteraan yang canggih, termasuk AI dan data algoritma pemprosesan.

“Negara-negara yang mempunyai ketenteraan tinggi boleh memperoleh kelebihan signifikan dalam keupayaan mereka untuk melakukan peperangan dan memperkuat ketidakseimbangan kuasa global yang sedia ada, menyebabkan keamanan dan keselamatan antarabangsa berada dalam risiko yang lebih besar.

“AI adalah teknologi umum (GPT) dengan banyak aplikasi di domain awam dan tentera. Oleh itu, dorongan untuk inovasi dan penemuan AI datang dari pelbagai pelaku, apabila banyak negara dan syarikat melabur secara besar-besaran,” katanya. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.