Usaha Kekal Relevan, UMNO Perlu Ambil Langkah Strategik – Wan Muhammad Zuhir

KUALA LUMPUR, 18 Feb – UMNO/Barisan Nasional (BN) perlu mengambil langkah strategik untuk kekal relevan dan menarik semula sokongan rakyat yang telah beralih arah, kata Presiden UMNO Siswa, Wan Muhammad Zuhir Ghazali.

Tegasnya, keberadaan UMNO/BN dalam Kerajaan Perpaduan telah memberikan nafas kedua di samping membuka peluang untuk memulihkan sokongan yang perlahan tergelincir.

“Kehadiran UMNO dalam Kerajaan Perpaduan telah memberikan nafas kedua kepada parti tersebut, membuka peluang untuk memulihkan sokongan yang perlahan tergelincir. Apakah langkah-langkah boleh diambil untuk memastikan UMNO kekal relevan dan menarik semula sokongan rakyat yang telah beralih arah?

“Pertama sekali, adalah penting untuk mengambil kira aspirasi dan keperluan rakyat secara menyeluruh. UMNO perlu mendengar suara rakyat, memberi tumpuan kepada isu-isu yang benar-benar penting bagi mereka, dan menyediakan penyelesaian berkesan. Dengan mengutamakan kepentingan rakyat, parti ini dapat merebut semula kepercayaan dan sokongan mereka.

“Kedua, adalah penting untuk memperbaiki imej dan integriti parti. UMNO perlu bersikap telus dan menunjukkan komitmen yang teguh terhadap kebertanggungjawaban dan keadilan. Dengan melakukan ini, parti ini dapat memenangi kembali kepercayaan rakyat dan meyakinkan mereka bahawa ia adalah wakil yang layak untuk memimpin negara,” katanya kepada UMNO Online.

Menurutnya, UMNO juga perlu memastikan bahawa para kepimpinannya mempunyai integriti yang tinggi dan memberikan peluang kepada wajah-wajah baharu untuk menyumbang kepada perjuangan parti.

“Ketiga, adalah penting untuk memperkukuhkan keupayaan dan kepimpinan dalaman parti. UMNO perlu memastikan bahawa para pemimpinnya mempunyai integriti yang tinggi, kompeten dan berkelayakan untuk memimpin. Selain itu, parti ini perlu memberi peluang kepada wajah-wajah baharu yang berpotensi untuk berkembang dan menyumbang kepada perjuangan UMNO.

“Keempat, adalah penting untuk menyampaikan mesej dan visi parti secara jelas serta meyakinkan. UMNO perlu menerangkan agenda dan matlamatnya dengan berkesan kepada rakyat, memperjelaskan nilai-nilai serta prinsip pegangan teguh di samping memberi alasan yang kukuh mengapa UMNO layak untuk diberi sokongan. Dengan melakukan ini, parti ini dapat menarik semula perhatian rakyat dan memenangi hati mereka.

“Justeru, untuk UMNO kekal relevan dan menarik semula sokongan rakyat yang telah beralih arah, langkah-langkah strategik perlu diambil. Dengan mengutamakan kepentingan rakyat, memperbaiki imej dan integriti parti, memperkukuhkan keupayaan dan kepimpinan dalaman, serta menyampaikan mesej dan visi parti dengan jelas, UMNO dapat merealisasikan potensinya sebagai wakil yang berdaya saing dan dipercayai dalam arena politik Malaysia,” katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau mengharapkan agar pihak pembangkang menghargai perbezaan pendapat sebagai asas kepelbagaian dan menerima prinsip kerjasama untuk mencapai matlamat bersama.

“Pihak yang masih mencuba untuk mengganggu keharmonian Kerajaan Perpaduan sepatutnya memperkukuhkan komitmen kepada nilai-nilai demokrasi, ketelusan dan keadilan. Mereka seharusnya menghargai perbezaan pendapat sebagai asas kepelbagaian dan menerima prinsip kerjasama sebagai cara untuk mencapai matlamat bersama.

“Dengan berkomunikasi secara terbuka dan memahami keperluan serta kebimbangan rakyat, mereka boleh membentuk konsensus yang menguntungkan semua pihak. Selain itu, mereka perlu berhenti daripada menggunakan taktik yang mengapi-apikan sentimen perkauman atau memperkukuhkan retorik yang menghasut.

“Sebaliknya, mereka patut mengutamakan kepentingan negara dan rakyat serta bekerjasama dengan Kerajaan Perpaduan dalam usaha untuk menjayakan pembangunan dan kemakmuran negara. Dengan pendekatan ini, harapan kepada pihak lawan parti UMNO adalah agar mereka menjadi rakan sekerja yang konstruktif dalam memperkasakan institusi demokrasi dan memajukan negara ke arah yang lebih baik,” katanya lagi. – UMNO Online

Oleh: Nuralyaa Izzati Azman

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.