Kuasai Kempen Melalui Media Sosial, Tolak Persepsi Burukkan UMNO – Ummi Nabilah


KOTA KINABALU, 16 Feb – Ketua Puteri UMNO Sabah, Ummi Nabilah Jamal berkata jentera parti khususnya Puteri UMNO perlu menguasai media sosial yang diaplikasi sebagai salah satu bentuk kempen dalam norma baharu khususnya bagi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang.

Menurut beliau penyebaran persepsi dan propaganda dalam media sosial yang dilakukan oleh pihak lawan kini semakin meluas dan jika dibiarkan ianya akan memberikan kesan negetif kepada kepadaUMNO.

“Puteri UMNO tidak boleh tertinggal dalam menguasai media baharu, jika mereka 10 kali aktif memuat naik gambar provokasi, fitnah dan cemuhan kepada UMNO, kita 100 kali lebih aktif ke hadapan bukan sahaja menangkis dakyah mereka tapi aktif menyebarluaskan program dan dasar parti kepada masyarakat,” katanya.
Beliau berkata demikian semasa ditemui selepas majlis perasmian kursus Media dan Tik Tok bagi Zon satu, dua dan tiga di Unversiti Malaysia Sabah baru-baru ini.

Kursus tersebut dirasmikan oleh Ketua Puteri UMNO Malaysia, Datuk Nurul Amal Fauzi dan penutupannya oleh Ketua UMNO Bahagian Putatan, Jeffery Nor Mohamed yang mewakili Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Sabah Datuk Seri Panglima Abdul Rahman Dahlan.

Menurut Ummi Nabilah yang juga Ketua Puteri UMNO Bahagian Papar, Puteri UMNO wajib menguasai digital sosial dan kecerdasan sosial, membantu rakyat, salurkan maklumat isu serta masalah yang mereka hadapi terutamanya isu-isu berkaitan keperluan pembangunan insfrastruktur kepada pihak berkenaan selain menyebarkan program serta hala tuju parti kepada masyarakat agar mereka dekat dengan UMNO.

“Gunakanlah media sosial seoptimumnya, muat naik program parti, isu rakyat dan hala tuju parti bukannya cerita yang lebih menjurus kepada kegiatan peribadi kerana ianya tidak membantu kekuatan parti,” tegas Ummi Nabilah.

Beliau berkata ledakan teknologi maklumat menuntut anggota Puteri bergerak seiring perkembangan semasa agar dapat menangani perbuatan pihak lawan melakukan propaganda dan fitnah secara tersusun dengan membalasnya secara berfakta dan berhemah.

“Dalam era politik dunia tanpa sempadan ini, kita tidak boleh lagi bergantung kepada cara politik lama untuk mendominasi rakyat, sebaliknya perlu turut serta bertempur di arena sama dengan kaedah yang digunakan pihak lawan iaitu media sosial. – UMNO Online

Oleh: Jaafar Abd Wahid

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.