Pembentangan RUU Akta Kedaulatan Negara: Bukti Kesungguhan Kerajaan Melindungi Hak Pertiwi

KUALA LUMPUR, 11 Feb – Kerajaan telah membuktikan kesungguhan untuk melindungi hak dan kepentingan pertiwi apabila bakal membentangkan Rang Undang-Undang (RUU) Akta Kedaulatan Negara bacaan kali kedua pada sidang parlimen akan datang.

Presiden UMNO Siswa, Wan Muhammad Zuhir Ghazali berkata, Kerajaan Perpaduan sedang giat berusaha untuk menegakkan hak dan kepentingan negara di samping mengukuhkan hubungan diplomatik dengan negara-negara luar.

“Demi menegakkan hak, kepentingan negara di samping memastikan kedaulatan dan kekebalan Malaysia terpelihara, Kerajaan Perpaduan giat berusaha dalam setiap prosiding mahkamah serta mengukuhkan hubungan diplomatik dengan negara-negara luar.

“Usaha ini mencerminkan kesungguhan pihak berkuasa Malaysia dalam mempertahankan kedaulatan dan kepentingan negara dalam kancah antarabangsa. Kejayaan dalam memastikan hak negara dilindungi tidak hanya melibatkan aktiviti di peringkat tempatan, tetapi juga meliputi interaksi dengan negara-negara luar.

“Dengan mengekalkan hubungan diplomatik yang kukuh dengan negara-negara lain, Malaysia dapat melindungi kedaulatan dan kepentingan nasionalnya melalui kerjasama antarabangsa,” katanya kepada UMNO Online.

Menurutnya, usaha tersebut turut memperlihatkan komitment Kerajaan Perpaduan dalam memastikan keselamatan dan kestabilan serantau dengan memainkan peranan aktif dalam perundangan antarabangsa.

“Dengan memainkan peranan yang aktif dalam perundangan antarabangsa, Malaysia menyumbang kepada penyelarasan dan penguatkuasaan undang-undang antarabangsa yang membolehkan negara-negara bekerjasama dalam menangani isu-isu serantau dan global.

“Keberkesanan usaha Kerajaan Perpaduan dalam menegakkan hak dan kepentingan negara juga memainkan peranan penting dalam pembangunan negara. Dengan menjamin perlindungan kedaulatan dan kekebalan Malaysia, pelabur tempatan dan asing merasakan kestabilan dan keyakinan dalam melabur di Malaysia.

“Hal ini membantu memacu pertumbuhan ekonomi negara dan menyumbang kepada kesejahteraan rakyat,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, beliau turut beranggapan bahawa pengukuhan hubungan diplomatilk membawa pelbagai faedah ekonomi kepada negara.

“Dengan membina rangka kerjasama kukuh dengan negara-negara lain, Malaysia dapat mengakses peluang perdagangan dan pelaburan baru yang dapat memperluaskan pasaran eksport dan memperkukuhkan daya saing ekonomi negara.

“Ini membantu memacu pertumbuhan ekonomi negara dan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia. Dalam konteks serantau, memastikan kestabilan dan keamanan serantau merupakan satu keutamaan bagi Malaysia.

“Dengan menjalinkan hubungan diplomatik kukuh dengan negara-negara jiran dan rantau Asia Tenggara, Malaysia dapat bekerjasama dalam membangunkan inisiatif serantau yang membawa manfaat kepada semua pihak,” katanya lagi.

Jelasnya lagi, semangat perpaduan dan kesedaran dalam kalangan rakyat Malaysia penting untuk menjaga keutuhan negara selain daripada usaha kerajaan semata-mata.

“Kejayaan dalam mengekalkan kedaulatan dan kepentingan negara tidak hanya bergantung kepada usaha Kerajaan Perpaduan semata-mata. Semangat perpaduan dan kesedaran akan pentingnya menjaga keutuhan negara juga perlu ditanamkan dalam kalangan rakyat Malaysia.

“Melalui pemahaman yang mendalam tentang pentingnya kedaulatan negara, rakyat Malaysia dapat menyokong usaha-usaha yang dijalankan oleh Kerajaan Perpaduan untuk melindungi hak dan kepentingan negara.

“Ini termasuklah memberikan sokongan kepada dasar-dasar luar negara yang menggalakkan kerjasama antarabangsa dan memastikan kepentingan negara terjaga. Dengan demikian, kejayaan dalam menegakkan kedaulatan dan kepentingan negara bukanlah tanggungjawab yang hanya dipikul oleh pihak berkuasa semata-mata, tetapi merupakan usaha bersama antara Kerajaan Perpaduan serta rakyat Malaysia,” katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau menyeru seluruh rakyat untuk berpegang teguh kepada prinsip-prinsip perpaduan dan kestabilan agar Malaysia dapat terus menjadi sebuah negara yang berwibawa dan dihormati di peringkat antarabangsa.

“Dalam era globalisasi yang serba cepat ini, penting bagi Malaysia untuk terus mengukuhkan kedudukan dan pengaruhnya dalam arena antarabangsa.

“Melalui usaha yang berterusan dalam menegakkan hak dan kepentingan negara serta memperkukuhkan hubungan diplomatik dengan negara-negara lain, Malaysia dapat mengekalkan kedaulatan serta kestabilan serantau.

“Ini penting bagi menjamin kesejahteraan dan masa depan negara dalam jangka panjang. Dengan berpegang teguh kepada prinsip-prinsip perpaduan dan kestabilan, Malaysia dapat terus menjadi negara yang berwibawa dan dihormati di peringkat antarabangsa,” katanya lagi.

Pada 6 Februari lalu UMNO Online melaporkan bahawa kerajaan akan membentangkan Rang Undang-Undang Akta Kedaulatan Negara pada sesi Parlimen akan datang untuk bacaan kali kedua, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.

Beliau yang juga Ketua Penerangan UMNO berkata, akta tersebut adalah sebagai pengajaran daripada kes Pulau Batu Puteh yang akhirnya terlepas ke tangan Singapura disebabkan kekhilafan pentadbiran. – UMNO Online

Oleh: Nuralyaa Izzati Azman

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.