Kerajaan Perpaduan: Pengukuhan Hubungan Perlu Komitmen Semua Pihak, Saling Menghormati Dan Bertanggungjawab

KUALA LUMPUR, 8 Feb – Komitmen semua pihak diperlukan untuk mengukuhkan hubungan sesama parti dalam Kerajaan Perpaduan dan disertai dengan hormat-menghormati serta penuh rasa tanggungjawab.

Presiden UMNO Siswa, Wan Muhammad Zuhir Ghazali berkata, pembentukan Kerajaan Perpaduan yang menyatukan dua gabungan berbeza ideologi merupakan satu langkah positif terutamanya dalam merapatkan jurang perbezaan rakyat.

“Kerajaan Perpaduan yang dibentuk atas asas kerjasama dua gabungan adalah satu langkah positif dalam merapatkan jurang perbezaan di kalangan pelbagai kumpulan dalam masyarakat.

“Walaupun begitu, terdapat beberapa isu yang boleh menggugat kestabilan dan keharmonian dalam kerajaan tersebut. Salah satu contoh yang mencetuskan kebimbangan adalah kes segelintir pemimpin yang menyindir Datuk Seri Najib Razak.

“Dalam situasi seperti ini, penting untuk memahami bahawa setiap tindakan dan perkataan mempunyai kesan yang jauh lebih besar daripada yang dijangkakan. Untuk mengukuhkan hubungan dalam keadaan yang tidak menyakiti mana-mana pihak, beberapa langkah dapat diambil,” katanya kepada UMNO Online.

Menurutnya, rakan komponen dalam Kerajaan Perpaduan seharusnya memahami bahawa setiap tindakan dan keterlanjuran kata-kata mampu untuk memberi kesan secara tidak langsung kepada keharmonian kerjasama tersebut.

“Pertama, adalah penting untuk memupuk sikap kesedaran dan penghargaan terhadap perbezaan pendapat. Setiap individu mempunyai hak untuk menyuarakan pendapat mereka, tetapi harus dilakukan dengan penuh hormat dan tidak menimbulkan konflik yang tidak perlu. Ini memerlukan kesabaran, empati, dan kemahiran komunikasi yang baik.

“Kedua, adalah penting untuk memahami bahawa tindakan dan kata-kata mempunyai impak yang berbeza pada setiap individu. Oleh itu, sebelum bertindak atau berkata sesuatu, adalah penting untuk mengambil kira sensitiviti dan kesan yang mungkin timbul. Memiliki kesedaran diri yang tinggi dan sensitiviti terhadap perasaan orang lain dapat membantu mencegah konflik yang tidak perlu,” katanya lagi.

Mengulas lanjut, Wan Muhammad Zuhir turut menegaskan bahawa nilai-nilai murni seperti toleransi dan keadilan diperlukan agar masyarakat yang harmoni dan bersatu dapat dibina.

“Justeru, mengukuhkan hubungan dalam keadaan tidak menyakiti mana-mana pihak memerlukan komitmen daripada semua pihak untuk bertindak dengan bijak, hormat, dan bertanggungjawab.

“Dengan memupuk sikap kesedaran, memahami kesan tindakan dan kata-kata serta menekankan nilai-nilai seperti toleransi dan keadilan, kita dapat membina masyarakat yang lebih harmoni dan bersatu, tanpa mengorbankan nilai-nilai dan martabat individu,” katanya lagi. – UMNO Online

Oleh: Nuralyaa Izzati Azman

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.