Modul Penghayatan Hadis 40 Tidak Perlu Dipolemikkan – Reezal Merican

KEPALA BATAS, 27 Ogos – Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi tidak perlu dipolemikkan dan diberikan persepsi negatif oleh pihak tertentu.

Ketua UMNO Bahagian Kepala Batas, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican berkata, modul berkenaan akan hanya melibatkan pelajar beragama Islam.

“Modul Penghayatan Hadis 40 Imam Nawawi tidak perlu dipolemikkan dan diberikan persepsi terlalu negatif oleh pihak tertentu.

“Secara umumnya, modul berkenaan akan hanya melibatkan pelajar beragama Islam dan tidak melibatkan mereka yang bukan Muslim,” katanya menerusi hantaran di laman Facebooknya.

Jelasnya, sudah tiba masa untuk tidak terlalu bersikap emosional dengan perkara yang bersifat ilmiah.

“Sudah tiba masanya, kita tidak terlalu bersikap emosional dalam berhadapan dengan isu dan perkara yang bersifat ilmiah dan berasaskan tradisi hebat keilmuan Islam.

“Mewujudkan persepsi negatif sebegitu akan hanya mendatangkan rasa curiga dan marah umat Islam. Apatah lagi jika cadangan tersebut sejak awal lagi dicadangkan hanya untuk pelajar yang beragama Islam. Jadi, apa isu yang sebenarnya?

“Langkah YB Menteri dan Kementerian Pendidikan ini tidak wajar disalah anggap, malah mahu ditakwilkan sebagai usaha yang bertentantangan dengan Perlembagaan,” katanya lagi.

Menurutnya secara peribadi, modul tersebut adalah langkah yang wajar dan baik.

“Secara peribadi, saya menganggap modul penghayatan karya Imam Nawawi ini langkah yang wajar dan baik.

“Tidak ada salah dan canggungnya, sebuah koleksi hadith yang memberikan banyak penekanan soal islam, ihsan, iman, semangat persaudaraan dan pelbagai lagi nilai baik mahu ditolak sebegitu. Apatah lagi mahu dimomokkan sebagai wahana program yang tidak menuruti asas Perlembagaan.

“Saya ingin meletakkan senario; bahawa ketakutan dan sikap Bibliophobia, sebahagian kecil rakyat Malaysia kepada teks semurni dan setulus Imam Nawawi ini akan membenarkan naratif Islam yang kasar dan ekstrem; menerajui dialog perbahasan harian kita. Respon keras dan biadab akan hanya menjemput respon balas yang sama,” katanya lagi.

Dalam pada itu, beliau turut beranggapan bahawa Malaysia sudah perlu menjadi negara yang lebih matang dan tidak lagi bersangka buruk dengan usaha kerajaan.

“Malaysia sudah perlu menjadi negara yang lebih matang dan tidak lagi bersangka buruk dengan nawaitu Kerajaan.

“Ketakutan melampau kepada perkara yang mempunyai niat mendidik yang baik bukan hala arah baru yang kita mahukan,” katanya lagi. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.