PRN: PH, BN Atur Strategi Ampuh Untuk Raih Kemenangan Di Enam Negeri

PERMATANG PAUH, 17 Julai – Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) harus mengatur strategi yang ampuh sekali gus mengumpul kekuatan akar umbi parti masing-masing bagi memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri pada 12 Ogos ini.

Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata syarat lain bagi dua gergasi politik tanah air itu untuk meraih kemenangan ialah dengan mengerah seluruh jentera parti-parti yang berada dalam Kerajaan Perpaduan.

“Ini pesan saya, UMNO ada pangkalan di kampung-kampung, DAP ada pangkalan di bandar, PKR campur-campur sikit. Kalau PH dan BN ini ada strategi yang ampuh, kumpul kekuatan akar umbi dia untuk masa depan.

“Tiada siapa yang mampu goyahkan kedudukan kita, percayalah, tiada siapa yang boleh goyangkan kita,” katanya ketika berucap pada Jelajah Perpaduan MADANI dan Pelancaran Jentera Perpaduan Negeri Pulau Pinang di Tapak Ekspo Seberang Jaya di sini malam tadi.

Turut hadir Pengerusi BN Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, Presiden Amanah Datuk Seri Mohamad Sabu, Setiausaha Agung PKR Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, Pengerusi PH Pulau Pinang Chow Kon Yeow serta para pemimpin BN dan PH.

Presiden PKR itu percaya dan yakin gabungan gergasi PH-BN akan menempa sejarah dengan keputusan luar biasa di Pulau Pinang.

Beliau berkata buat julung kalinya, PH yang sebelum ini memerintah dan BN sebagai pembangkang kuat di Pulau Pinang, kini bergabung.

Anwar, yang mengakhiri jadual padat dalam lawatan kerja ke Pulau Mutiara malam ini, berkata gabungan PH-BN bukan untuk mengekalkan kuasa sebaliknya bersandarkan prinsip menyelamatkan negara dan menjaga tatakelola baharu Malaysia.

“Kalau kita lihat perkiraan biasa, (melalui) gabungan dua gergasi ini saya percaya kita akan tempa keputusan luar biasa di Pulau Pinang,” katanya.

Ahli Parlimen Tambun itu juga berkata rekod pentadbiran PH di bawah Chow adalah baik dan beliau akan kekal sebagai Ketua Menteri sekiranya gabungan PH-BN memenangi PRN di Pulau Pinang. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.