Sungai Melaka Fasa Dua Sebagai Kawasan Aktiviti, Latihan Sukan Air

MELAKA, 2 Julai – Kerajaan negeri bercadang menjadikan sebahagian laluan di Sungai Melaka Fasa Dua di sini sebagai kawasan menjalankan aktiviti riadah dan sukan air seperti perahu naga dan kanu.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Ab Rauf Yusoh berkata cadangan itu bertujuan menambah tarikan Sungai Melaka sekali gus dijadikan salah satu produk pelancongan baharu sempena Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM 2024).

“Saya akan meminta pihak Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Melaka (PPSPM) memberikan jadual iaitu tarikh dan masa tertentu agar aktiviti riadah dan latihan sukan air seperti kanu dan perahu naga dapat dijalankan di Sungai Melaka Fasa Dua.

“Inisiatif ini bukan sahaja dilihat mampu menarik kedatangan pelancong pada TMM 2024 malah berupaya menggamit kedatangan peminat sukan air untuk menjadikan Sungai Melaka Fasa Dua sebagai tapak latihan sukan air berkenaan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Perlumbaan Perahu Naga Melaka 2023 di sini hari ini.

Turut hadir Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri Datuk Abdul Razak Abdul Rahman dan Pengerusi Persatuan Perahu Naga Melaka Datuk Wong Soo Tang.

Ab Rauf berkata cadangan berkenaan hanya melibatkan kawasan di Sungai Melaka Fasa Dua kerana laluan di Sungai Melaka Fasa Satu agak sibuk dengan operasi bot Melaka River Cruise dan tidak sesuai untuk dijadikan tapak bagi aktiviti sukan air.

Sementara itu, beliau berkata Perlumbaan Perahu Naga Melaka akan dijadikan salah satu acara pelancongan utama pada TMM 2024 dengan penyertaan lebih banyak kumpulan dari dalam dan luar negara.

“Saya melihat beberapa penambahbaikan boleh dilakukan pada penganjuran Perlumbaan Perahu Naga Melaka tahun hadapan sekiranya ia dianjurkan sebagai acara peringkat antarabangsa,” katanya.

Acara yang berlangsung sehari itu melibatkan jarak 150 meter dan disertai 30 pasukan antaranya dari Melaka, Terengganu, Johor, Putrajaya serta Sarawak dengan dua kategori dipertandingkan iaitu kategori terbuka dan tertutup. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.