Solidariti UMNO Lawan COVID-19- Mahdzir Khalid

KUALA LUMPUR, 8 Jun – Kepimpinan UMNO di semua peringkat diseru bersolidariti dan berganding bahu dalam membantu usaha menangani pandemik COVID-19.

Perkara itu ditegaskan oleh Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mahdzir Khalid, bahawa kepimpinan UMNO perlu menggiatkan usaha di peringkat masing-masing untuk menyokong semua inisiatif yang telah dan sedang dilaksanakan.

“Saya menyeru semua pihak di dalam kepimpinan UMNO semua peringkat untuk berganding bahu pengguna pandemik COVID-19 ini dalam pelbagai cara yang difikirkan sesuai, kerana di negara kita hari ini kita memerlukan solidariti.

“Kita tidak boleh menggunakan hanya pihak kerajaan atau Kementerian Kesihatan semata-mata melakukan segalanya, ” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

Menurutnya, peranan membantu kerajaan dan Kementerian Kesihatan perlu dipertimbangkan dan digerakkan oleh kepimpinan UMNO di seluruh negara.

Antara yang boleh digerakkan ulasnya lagi ialah mewujudkan pasukan sukarelawan UMNO untuk COVID-19, unit bergerak vaksinasi di setiap kawasan Parlimen yang diwakili UMNO, unit khas untuk orang ramai ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV), insentif kewangan, pengurusan pengkebumian jenazah pesakit COVID-19 dan bantuan peralatan atau makanan di pusat kuarantin.

“Ada banyak yang boleh kita sumbangkan sebenarnya berkaitan usaha COVID-19 ini. UMNO sebenarnya sudah lama menggunakan naratif membantu orang dalam apa sahaja keadaan, dan memerlukan yang perlu kita buat sekarang.

“Kita tidak bekerja membantu rakyat dan negara mengikut musim. Kita ada di mana-mana dan bila-bila masa bersama-sama rakyat dan negara, maka UMNO sebenarnya,” jelas Ahli Parlimen Padang Terap itu lagi.

Tambah Mahdzir, dalam situasi kritikal yang dihadapi rakyat dan negara ketika ini, kepimpinan UMNO di seluruh peringkat perlu mengambil peluang untuk mendekati rakyat dengan pelbagai bantuan yang diperlukan.

“Kepimpinan Pemuda, Wanita dan Puteri UMNO juga perlu lebih agresif dalam menggerakkan jentera mereka turun padang membantu rakyat atau pihak berkuasa menggunakan COVID-19,” ujarnya.

Rakyat juga tegasnya lagi ketika ini sedang memerhati dan menilai setiap perkara yang dilakukan oleh kepimpinan UMNO.

“Kepada kepimpinan UMNO, menteri besar dan ketua menteri yang menggalas urusan diperingkat negeri diucapkan tahniah dan syabas atas semua inisiatif untuk melandaikan kes penggunaan COVID-19 di negeri masing-masing.

“Manakala Pengerusi-Pengerusi Perhubungan UMNO di negeri-negeri juga kita rakamkan ucapan terima kasih walaupun bukan sebagai menteri besar, namun juga telah berusaha untuk membantu menjayakan usaha-usaha menangani COVID-19 ini,” katanya.

Pucuk pucuk pimpinan UMNO di peringkat Pusat katanya, akan memberi maklumat penuh terhadap segala usaha dan inisiatif yang digerakkan diperingkat bawah dalam membantu jentera kerajaan yang menggunakan wabak itu.

“Sebagai Naib Presiden UMNO, saya ingin jelaskan bahawa di peringkat pucuk pimpinan parti, kita tidak ada apa-apa halangan. Matlamat kita adalah untuk membantu usaha menangani pandemik COVID-19 ini dapat dilaksanakan dengan jayanya tanpa mengira situasi politik.

“Bagi saya ini masanya kita berganding bahu dengan semua petugas di peringkat Parlimen untuk memerangi COVID-19. Ingin saya tegaskan juga buat masa ini biarlah tumpuan kita untuk melawan COVID-19 dahulu. Kita ketepikan soal politik kepartian atau kepimpinan kerajaan. Bagi saya, ini bukan masanya lagi. Biarlah kita sama-sama berjuang melawan COVID-19 ini terlebih dahulu. Nyawa kita dan nyawa semua rakyat Malaysia adalah utama buat masa sekarang ini,” tegasnya lagi. – UMNO Online

Oleh: Amin Adnan

@umnoonline