TDM Panji Kedaulatan Dan Kemerdekaan Negara, Dasar Pertahanan Negara Bersifat Komprehensif – Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR, 1 Mac – Angkatan Tentera Darat Malaysia (TDM) panji kepada kedaulatan dan kemerdekaan negara dengan mempertaruh seluruh jiwa dan raga untuk rakyat dan negara.

Perkara tersebut diperakui sendiri oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika menjadi Menteri Pertahanan yang bertanggungjawab terhadap barisan ketenteraan pada 9 April 2009 sehingga 16 Mei 2013.

“Seperti angkatan bersenjata lain, TDM memainkan peranan penting bagi melindungi wilayah berdaulat di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak.

“Bermula dengan Rejimen Askar Melayu Diraja menentang pencerobohan tentera Jepun sehingga kita mengecapi erti kemerdekaan sebenar. Melawan komunis. Terlibat dalam Konfrontasi Indonesia-Malaysia 1969 dan membanteras jenayah rentas sempadan.

“Kemampuan TDM pada era serba moden teruji lagi tatkala negara berdepan ancaman pencerobohan pengganas di Lahad Datu pada 11 Februari 2013. Bersama-sama anggota VAT69, TDM menabur jasa dan bakti untuk mengusir penceroboh dalam mempertahankan kedaulatan wilayah Malaysia,” ujarnya dalam satu kenyataan di Facebook.

Sempena Hari Tentera Darat ke-88 yang jatuh pada hari ini, Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) turut mendoakan agar TDM terus mara untuk negara tercinta ini.

Seterusnya, Ahmad Zahid berkata keterlibatan TDM dalam aspek ketenteraan tidak hanya bersifat domestik, sebaliknya pasukan ini juga terlibat dalam misi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu serta penyaluran bantuan di negara perang.

“Justeru, dapat kita simpulkan TDM adalah perspektif strategik negara yang harus terus diperkasakan dari semasa ke semasa.

“Sebab itu buat pertama kali dalam sejarah negara, semasa menjadi Menteri Pertahanan saya telah mewujudkan Dasar Pertahanan Negara yang menyeluruh.

“Ia suatu dasar yang dibuat pada tahun 2010 berkait dengan pertahanan negara secara komprehensif dan bersifat jangka masa panjang,” katanya.

Jelas Ahli Parlimen Bagan Datuk itu lagi, Kerajaan BN ketika itu tahu bahawa mempertahankan negara adalah suatu perkara yang amat besar tanggungjawabnya.

“Kita tidak boleh sama sekali alpa dan berasa selesa dengan keamanan yang dikecapi kerana pada bila-bila masa konflik atau kekacauan boleh tercetus.

“Keamanan dan kebebasan kita nikmati kerana wujudnya ketenteraman yang disumbangkan oleh pasukan keselamatan khususnya angkatan tentera.

“Bagi memastikan kemahiran ketenteraan dipertingkatkan, TDM menjalin hubungan ketenteraan bersama kuasa besar dunia dan Asia Pasifik bagi menambah nilai aspek pertahanan negara,” ujarnya.

Tambahnya, TDM menjaga negara dengan menguatkan sumber dan keupayaan kendiri untuk memelihara kedaulatan, kemerdekaan dan keutuhan wilayah. – UMNO ONLINE