Belanjawan 2021 Mesti Benar-benar Bantu Rakyat

KUALA LUMPUR, 9 Nov – Ahli Parlimen blok kerajaan berharap segala bentuk kemudahan yang diperuntukkan dalam Belanjawan 2021 benar-benar dapat membantu golongan yang terjejas dengan pandemik COVID-19.

Datuk Seri Mahdzir Khalid (BN-Padang Terap) berkata ini kerana pernah berlaku sebelum ini apabila pihak terbabit ingin mendapatkan bantuan atau kemudahan daripada pihak bank, mereka tidak boleh memperolehnya.

“Betul ada macam-macam kemudahan tapi realitinya bila peniaga jumpa pihak bank, boleh atau tidak kumpulan ini mendapatkan perkhidmatan seperti yang disebutkan.

“Sebab kita sedar bila orang berniaga ni bank tidak akan layan kalau dia nak buat pinjaman di bank melainkan dia sudah ada satu bentuk dana yang lebih besar untuk dia tunjuk kepada bank. Ini satu perkara pada saya sangat memerlukan penjelasan yang jelas daripada kerajaan,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-undang Perbekalan 2021 (Belanjawan) di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata ramai pihak yang terjejas akibat COVID-19 terutama sektor pelancongan, pembuatan, makanan dan minuman serta sektor lain yang sangat memerlukan bantuan kewangan dalam waktu sukar itu.

Mahdzir berpandangan sistem penyampaian sedia ada perlu dinilai semula seiring dengan situasi negara yang berdepan dengan pandemik supaya semua bentuk belanjawan yang hendak disalurkan sampai kepada golongan sasar.

Dalam pada itu, Datuk Dr Nik Muhammad Zawawi Salleh (PAS-Pasir Puteh) meminta kerajaan memberi tumpuan kepada golongan seperti petani, penternak, usahawan industri kecil dan sederahana (IKS) termasuk usahawan persendirian dalam memberikan sumbangan dan tunjuk ajar melalui agensi kerajaan seperti Lembaga Pertubuhan Peladang.

“Dalam situasi sekarang ini, saya yakin sektor pertanian boleh jaga ekonomi negara jadi sekiranya kerajaan meletakkan komitmen yang tinggi kepada Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dan agensi seumpamanya saya yakin mereka mampu jana kekuatan ekonomi dan kekuatan ekonomi melalui pertanian saya kira kekuatan yang sangat teguh,” katanya.

Nik Muhammad Zawawi turut menekankan bahawa kerajaan juga perlu membimbing dan memberi bantuan serta sokongan sewajarnya kepada generasi muda untuk menceburi bidang pertanian.

Sementara itu, seorang Ahli Parlimen blok pembangkang Khalid Abd Samad (PH-Shah Alam) meminta kerajaan memberikan kelonggaran berhubung pengeluaran Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Bantuan RM500 sebulan yang dibenarkan itupun untuk 12 bulan dan untuk golongan tertentu. Sejauh mana RM500 ini boleh membantu, nak bayar sewa rumah, nak bayar sewa kereta, beli makan minum,” katanya.

Persidangan dewan bersambung esok. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.