Politiking Akibatkan Ketidakstabilan, Ketepikan Perbezaan Dan Bersatulah Demi Rakyat, Negara

KUALA LUMPUR, 26 Okt – Ketua Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan, Mohamed Nizham Abdullah Hamidi berkata, terdapat dua hasil yang signifikan dari titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Riáyatuddin Al-Mustafa Billah Shah semalam iaitu pertama Tuanku yakin bahawa kerajaan hari ini dan kabinetnya dapat menguruskan krisis yang dihadapi oleh negara dan kedua semua ahli politik harus berhenti berpolitik yang boleh menyebabkan ketidakstabilan.

Jelas beliau, titah Tuanku ini adalah satu arahan yang cukup jelas namun sayangnya masih ada ahli politik yang bermain politik dan merancang untuk kepentingan mereka sendiri.

“Ini semua harus dihentikan dan kita mesti mencapai kata sepakat bahawa fokus kita sekarang adalah mengenai rakyat.

“Kerajaan mempunyai tugas besar untuk memastikan negara kita dapat bertahan dari kedua-dua cabaran iaitu wabak COVID-19 dan cabaran ekonomi. Salah satu agenda utama dalam sidang Parlimen akan datang adalah meluluskan belanjawan yang sangat penting untuk rakyat mendapat manfaatnya,” ujar beliau kepada UMNO-Online.

Tambah Nizham, secara peribadi, beliau memahami keperluan belanjawan 2021 ini diluluskan dan benar-benar memahami kerisauan Perdana Menteri iaitu bimbang bahawa rang undang-undang belanjawannya tidak akan mendapat undi majoriti di Parlimen.

“Ini juga akan meletakkan pemerintahannya dalam keadaan tidak seimbang dan mungkin pentadbirannya akan runtuh. Sesuatu yang saya percaya beliau tidak boleh mengambil risiko tersebut.

“Kali ini rakyat mengawasi setiap gerakan politik oleh setiap pihak, baik pemerintah dan pembangkang maka semua pihak harus sangat berhati-hati dalam membuat sebarang gerakan politik kerana jika tidak, mereka akan ditolak sepenuhnya oleh rakyat.

“Justeru, saya menyeru semua ahli politik untuk mengetepikan perbezaan politik kita dan mari kita usahakan kepentingan bersama iaitu rakyat dan negara ini. Sudah tiba masanya usaha bipartisan menjadi kenyataan. Pendekatan bipartisan ini bukanlah perkara baru malah negara ini memerlukan semua ahli politik untuk bekerjasama dalam masa sukar ini,” tegas beliau.

Mengulas lebih lanjut Nizham berkata, semua pihak harus sedar bahawa ketika ini negara memerlukan lebih banyak katil di hospital, memerlukan lebih banyak staf barisan hadapan, rakyat memerlukan pekerjaan, memerlukan makanan di atas meja, perlu menyusun semula hutang isi rumah dan perlu menggerakkan ekonomi tempatan untuk memastikan kelangsungan hidup dan semoga dapat kembali menjadi negara yang hebat.

“Kerana itu sekali lagi saya memohon kepada semua anggota Parlimen, berhenti bermain politik dan fokus membantu rakyat. Kita perlu menjadi lebih baik, kita perlu mengetepikan perbezaan kita dan bersama-sama memastikan negara ini berjaya melalui masa yang begitu mencabar ini.

“Inilah harapan rakyat kepada ahli Parlimen maka dengarlah denyut nadi rakyat ini,” luah beliau. – UMNO ONLINE

Oleh: Azlina Rosdy

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.