Fokus Tangani Pandemik COVID-19, Berperlembagaan Dan Didik Masyarakat Berasaskan Sains, Data

KUALA LUMPUR, 24 Okt – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menyarankan kepada kerajaan agar menangani krisis kesihatan akibat pendemik COVID-19 dengan fokus, berperlembagaan dan mempergiatkan segala usaha mendidik masyarakat berasaskan sains dan data.

Menurut Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN) itu, pandemik tersebut hanya akan dapat diatasi dengan pendekatan saintifik, pemulihan ekonomi dan kepatuhan kepada perlembagaan.

“Sesuatu yang membelakangkan sains, menjejaskan ekonomi dan memencilkan peranan perlembagaan akan meletakkan negara dan rakyat Malaysia dalam keadaan yang lebih sulit dan memburukkan lagi keadaan.

“Tanganilah krisis ini dengan mempertahankan perlembagaan, membenarkan demokrasi berfungsi, memperkemaskan respons sistem kesihatan dan keselamatan awam dan mengutamakan kepentingan rakyat biasa dengan tidak menambahkan kesususahan kepada mereka,” ujarnya dalam satu kenyataan yang dimuatnaik di Facebooknya.

Ulas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau itu juga, Malaysia berada dalam krisis kesihatan yang tidak pernah ia hadapi dalam sejarah.

“Namun ia bukan suatu krisis kesihatan yang unik kepada Malaysia. Pandemik virus corona adalah wabak global yang juga dihadapi oleh hampir semua negara lain di dunia.

“Yang membezakan ialah skala kebolehjangkitan dan korban dari wabak ini. Sehingga kini Malaysia masih berada dalam keadaan yang jauh lebih baik dari kebanyakan negara lain.

“Kemampuan sistem kesihatan Malaysia menangani krisis ini adalah teruji dan telah diiktiraf sebagai salah satu negara dengan tindakan terbaik dan wajar dicontohi,” katanya.

Justeru tambahnya, apa jua tindakan menangani krisis tersebut mestilah memaparkan keupayaan kerajaan bertindak dengan wajar, saintifik dan mengambil kira kepentingan awam.

“Malaysia tidak berada dalam kelumpuhan ekonomi, sistem kesihatan dan keselamatan awam.

“Malah Malaysia telah berada dalam fasa pemulihan ekonomi yang terfokus, dirangsang dengan pelbagai stimulus yang selari dengan kepentingan rakyat dengan sistem kesihatan yang berfungsi dengan baik walaupun tertekan.

“Rakyat yang terkesan dengan krisis ini terus patuh dengan protokol kesihatan yang diwartakan,” ujarnya.

Malah katanya, rakyat Malaysia terus gigih berikhtiar memberdayakan diri mereka dengan pekerjaan dan perniagaan bagi kelangsungan kehidupan.- UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.