PRN Sabah Jadi Tumpuan, BN Teruskan Kempen Yakinkan Pengundi Ubah Balik

KOTA KINABALU, 21 Sept – Tinggal beberapa hari sahaja lagi tempoh berkempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah sebelum tibanya pengundian pada Sabtu ini yang sudah pasti bukan sahaja rakyat di Sabah malahan di seluruh negara tertumpu kepada negeri di bawah bayu itu.

Menariknya pertembungan antara parti-parti yang bertanding termasuk Barisan Nasional (BN) dan rakan gabungan rakyat yang lain menjadi pertimbangan kepada pengundi untuk membuat pilihan tepat parti manakah yang akan menerajui negeri nanti.

Sehingga kini pelbagai pemimpin parti politik termasuklah Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi serta pimpinan yang lain turun padang membantu jentera BN Sabah yang diketuai Pengerusinya, Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Pelbagai isu tempatan dibangkitkan sebagai contoh kelemahan kerajaan negeri yang diterajui Warisan terutama dalam soal ekonomi dan pembelaan terhadap rakyat.

Perkara tersebut sebenarnya telah menyebabkan rakyat Sabah sendiri berada dalam posisi untuk ‘ubah balik’ setelah sebelum ini terpesona dengan ungkapan ‘Sabah ubah’.

‘’Kita lihat semangat di seluruh Dewan Undangan Negeri (DUN) yang ditandingi BN luar biasa. Kerajaan negeri dengan slogan ubah sebelum ini telah menjadi sebaliknya. Apabila mereka ditakdirkan memerintah walaupun tidak menang PRU (Pilihan Raya Umum) namun janji ubah tidak berubah… yang berubah bukan kemajuan… kemiskinan… rakyat tidak diberi kesejahteraan. PH (Pakatan Harapan) dengan janji 100 hari tidak dapat laksanakan… Kerajaan PH kurang satu penggal dah jatuh… doa mereka yang dizalimi diangkat.

‘’Kita tidak mahu manifesto yang tidak dapat dilaksanakan… akujanji sebelum ini adalah akujanji yang boleh dilaksanakan 100 peratus…

“Kita lihat bagaimana Pan Borneo yang seharusnya ‘connectivity’ seluruh pekan di Sabah… apa jadi dan kenapa Pan Borneo dihentikan… ianya adalah untuk rakyat dan apabila adanya Pan Borneo kita boleh sampai ke tempat yang ditentukan tanpa ada bayaran tol… harga tanah akan naik, pekan akan maju dan sebagainya lagi. Insya-Allah jika BN menang Pan Borneo ini akan diteruskan dan begitu juga infrastruktur lain,’’ kata Ahmad Zahid.

Itu adalah antara ungkapan-ungkapan Pengerusi BN, yang sudah pasti cukup dekat dengan rakyat dan sewajarnya PRN Sabah ini membuka peluang serta ruang yang cukup luas untuk rakyat Sabah melakukan perubahan.

Tidak terhenti di situ, Ahmad Zahid yang telah meninjau ke segenap penjuru kawasan di Sabah turut menitipkan kata-kata semangat dan perangsang kepada seluruh jentera parti dalam usaha memastikan ianya terus utuh dan mencapai momentum yang tinggi sehingga ke hari pengundian 26 September ini.

‘’Gerakkan ‘Jalinan Rakyat’ dan pada masa sama kita ketepikan perbezaan di kalangan kita… yang penting ketepikan perbezaan pendapat di kalangan kita. Ya… kita meraikan pendapat dan itulah cantik dan indah dalam UMNO dan BN… apabila keputusan dibuat semua pihak menyokong calon yang ditentukan kepimpinan,’’ ujarnya ketika berkempen di Kudat.

Soal autonomi UMNO dan BN Sabah juga turut disentuh oleh Ahmad Zahid ketika berkempen di Kota Belud yang menjelaskan bahawa autonomi yang ada pada UMNO dan BN negeri itu mempunyai keistimewaan yang tersendiri iaitu tidak ada campur tangan pucuk pimpinan khususnya dalam soal pemilihan calon PRN Sabah.

Apa pun kunci utama kepada kejayaan pada PRN Sabah ini adalah soal kesatuan, muafakat dan juga perpaduan yang jitu dalam mendepani cabaran sepertimana kata-kata Ahmad Zahid sendiri bahawa untuk menang kesemua pihak harus bersatu dan yang penting penyatuan tindakan kerana seteru politik adalah Warisan. – UMNO Online

Oleh: Azman Abas

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.