COVID-19: Tiada Arahan Tutup Pasar Di Tawau Oleh Kerajaan Pusat – Ismail Sabri

SANDAKAN, 12 Sept – Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan pusat tidak pernah mengeluarkan arahan berhubung penutupan pasar malam, tamu mingguan, pasar borong, gerai buah dan gerai terbuka di Tawau.

Beliau berkata pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak mempunyai kuasa untuk menutup mana-mana lokaliti atau premis tanpa arahan daripada kerajaan pusat.

Ismail Sabri berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Majlis Perbandaran Tawau (MPT) yang mengarahkan premis terbabit ditutup berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Penjara Tawau.

“Ini (arahan tutup premis) tidak wajar dan hanya mengundang situasi panik dalam kalangan masyarakat di daerah itu.

“Ini salah, tidak boleh dilakukan kerana prosedur operasi standard (SOP) hanya boleh dikeluarkan oleh kerajaan pusat dan bukan PBT atau kerajaan negeri,” katanya kepada pemberita selepas melawat 22 Rejimen Askar Melayu Diraja (RAMD) Kem Sri Kinabatangan semalam.

Beliau berkata semua SOP yang dikeluarkan akan diwarta di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) iaitu di bawah Kerajaan Persekutuan.

“Sekarang PKPD ikut lokaliti… Penjara Tawau dikenakan PKPD, tidak perlu tutup sekolah atau masjid atau pasar atau lain-lain di luar kawasan penjara itu,” katanya.

Penjara Tawau dikenakan PKPD mulai tengah malam tadi hingga 25 Sept ini selepas kes positif COVID-19 di penjara itu melonjak ke tiga digit.

Hari ini, MPT dilaporkan telah mengeluarkan notis penutupan pasar malam, tamu mingguan, pasar borong, gerai buah dan gerai terbuka di Tawau. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.