PRN Sabah: Pembahagian Kerusi UMNO, Bersatu Selesai, Senarai Calon Diumum

PUTRAJAYA, 10 Sept – Proses pembahagian kerusi antara UMNO dan Bersatu untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah telah selesai dan ia akan diumumkan hari ini, kata Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) Tan Sri Annuar Musa.

Menteri Wilayah Persekutuan itu berkata UMNO dan Bersatu telah mencapai kata sepakat berhubung jumlah kerusi yang akan ditandingi dalam proses rundingan yang berjalan dengan harmoni.

“Saya boleh kata ia (pembahagian kerusi) telah 100 peratus selesai,” katanya kepada media selepas menghadiri Program Bubur Asyura di Surau An-Najah semalam.

Menurutnya, pengumuman calon yang akan bertanding akan dibuat oleh Pengerusi BN Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Sebanyak 73 kerusi DUN Sabah akan dipertandingkan pada PRN Sabah yang dijadualkan pada 26 Sept ini. Hari penamaan calon ditetapkan Sabtu ini manakala hari mengundi awal, 22 Sept.

Annuar berkata UMNO dan Bersatu akan memberi tumpuan di 45 kerusi yang majoritinya adalah bumiputera Islam pada PRN Sabah itu, manakala baki 28 lagi kerusi pula akan ditandingi oleh parti-parti lain di bawah Perikatan Nasional (PN).

Beliau memberi bayangan tentang kemungkinan ada dua calon dari PN yang akan bertanding di satu kawasan DUN.

“Kemungkinan ada beberapa kerusi dibenarkan oleh parti dalam PN untuk diletakkan lebih dari satu calon.

“Contohnya kalau di situ ada Bersatu mungkin akan ada STAR… kita kena kaji profil dan kekuatan masing-masing,” katanya. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.