Apa Status Kes Arwah Adib?

KUALA LUMPUR, 14 Dis – Apa status kes Adib? Itu persoalan yang diutarakan oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Jelas beliau, telah lebih tiga bulan sejak Mahkamah Koroner Shah Alam memutuskan kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim yang parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya tahun lepas adalah akibat perbuatan jenayah yang dilakukan lebih dua atau tiga individu yang tidak diketahui namun apakah susulan daripada keputusan tersebut?

“Sehingga kini Peguam Negara masih gagal memulakan pendakwaan terhadap suspek malah lebih menjadi tanda soal di manakah keberadaan suspek yang menyebabkan kematian Adib? Mereka dibebaskan atas jaminan pihak polis tetapi di manakah mereka?

“Adakah kes ini akhirnya nanti akan terus sunyi dan akhirnya tiada pembelaan? Pihak Peguam Negara juga harus membuat kenyataan kenapa sehingga kini tiada sebarang arahan untuk kes ini dibicarakan?,” ujar beliau menerusi satu kenyataan media.

Justeru, beliau mendesak agar kes ini disegerakan agar rakyat tidak terus menganggap ada ‘tangan-tangan ghaib’ yang mengawal undang-undang negara.

” Kes Arwah Adib juga perlu disegerakan bagi membuktikan kerajaan di bawah pimpinan Pakatan Harapan (PH) benar-benar mengamalkan ketelusan dan tidak mengamalkan ‘rule of jungle’.

“Rakyat nak tahu.. rakyat tertunggu-tunggu. Kematian Adib harus dibela,” tegas beliau. – UMNO-ONLINE

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.