Waytha Moorthy Perlu Letak Jawatan

KUALA LUMPUR 29 Sept. – Desakan supaya Menteri di Jabatan Perdana Menteri, P. Waytha Moorthy semakin kuat kedengaran dan kali ini ia datang dari parti MCA.

Naib Presiden MCA, Senator Datuk Seri Ti Lian Ker berpandangan, desakan peletakan jawatan itu adalah wajar selepas Waytha dilihat gagal memainkan peranan terutama dalam meredakan api perkauman dalam insiden rusuhan di Subang Jaya sehingga mengakibatkan kematian anggota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd. Kassim.

“Waytha Moorthy juga turut perlu bertanggungjawab sepenuhnya susulan kegagalan beliau memainkan peranan yang sewajarnya dalam meredakan api perkauman yang ditiup sepanjang kes ini berlaku.

“Rakyat berhak mempertikaikan kewibawaan beliau kerana tidak melaksanakan amanah yang digalas dengan baik dan ikhlas dan sewajarnya beliau perlu meletakkan jawatan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Sementara itu, menurut Lian Ker, susulan keputusan inkues kematian Muhammad Adib yang diperoleh kelmarin, pihak polis mesti bertindak segera dengan mengambil tindakan ke atas pihak bertanggungjawab dan mengheret mereka ke muka pengadilan.

“Kes ini sudah berlarutan terlalu lama dan sebelum ini juga, ramai telah ditangkap serta dibebaskan sehingga menimbulkan kekeliruan serta pelbagai persepsi kepada seluruh rakyat di negara ini.

“Saya turut menggesa agar mereka yang bertanggungjawab meletakkan jawatan dan dikenakan tindakan kerana mengambil posisi bahawa arwah Muhammad Adib tidak dibunuh. Ia jelas mendahului prosiding inkues dan seakan-akan ingin mempengaruhi perjalanan kes ini,” katanya. – UTUSAN ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.