Subsidi Minyak Ditangguhkan: Mana Teori-Teori Bergeliga PH?

KERAJAAN telah menangguhkan skim subsidi petrol bersasar dengan alasan ‘kegagalan memperolehi data mencukupi’ mengenai kumpulan sasaran, M40.

Alasan “tak cukup data” oleh Saifuddin Nasution ini sangat lawak, kerana Anwar Ibrahim dan Rafizi, yang juga daripada PKR, adalah yang paling lantang menipu, “hari ni menang, esok kita turun harga minyak”. Rupa-rupanya masih banyak kiraan mereka sebelum ni semuanya tak boleh pakai.

Data apa dipakai sewaktu kerajaan mengumumkan subsidi bersasar di dalam Belanjawan 2019?


Apa yang lebih pelik juga ialah, kalau betul kerajaan gagal untuk mengumpul data yang mencukupi, kenapa kerajaan mengumumkannya di dalam Belanjawan 2019? adakah Belanjawan Malaysia telah menjadi saluran lain untuk kerajaan Pakatan Harapan menipu?

Sebelum ini, subsidi petrol bersasar dicadangkan dalam Belanjawan 2019 dan hanya terpakai kepada kereta di bawah kuasa 1,500cc dan motosikal di bawah 125cc yang akan diberi RON95 sebanyak 30 sen seliter dan setiap pemilik kereta layak mendapat RM30 manakala motosikal sebanyak RM12 dengan maksimum untuk dua buah kereta dan dua motosikal bagi setiap isi rumah

Apa sudah jadi dengan RM25 juta tender aplikasi membabitkan subsudi minyak?

Juga dicadangkan ialah sistem kad subsidi, Tetapi, ditolak oleh towkay-towkay pembekal minyak untuk memasang sistem bayaran kad tambahan di stesen mereka.

Apa pula yang terjadi tender RM25 juta yang dihadiahkan kpd sebuah towkay syarikat GHL Systems Bhd, untuk “membangunkan aplikasi perisian serta perkakasan membabitkan subsidi petrol RON95”. Sistem apa yang dibangunkan jika mekanisma pun belum diputuskan?

SUMBER: UMNO-Kedah

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.