Pemuda UMNO Timbulkan Persoalan Buat Syed Saddiq Yang Pembohong, Tak Berintegriti, Kronisme

KUALA LUMPUR, 21 Ogos – Pemuda UMNO Malaysia membidas Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang tidak konsisten terhadap prinsipnya sendiri.

Tegas Exconya, Afif Farhi Othman, wujud dengan jelas budaya ‘kronisme’ dan ‘rasuah jawatan’ menyeresapi institusi Kementerian Belia dan Sukan (KBS) yang kini semakin dipenuhi pendokong-pendokong Armada.

Dalam satu kenyataan, Afif berkata demikian merujuk kepada pembohongan dan tidak konsistennya Syed Saddiq apabila beliau bersetuju melantik empat belas Pegawai Penyelaras Pembangunan Sukan KBS (Negeri) untuk ditempatkan di Jabatan Belia dan Sukan (JBS) Negeri dalam kalangan kepimpinan Armada.

Untuk rekod, selepas memegang jawatan menteri, Syed Saddiq pernah berkata bahawa perlu diadakan rombakan persatuan belia secara menyeluruh bertujuan memastikan persatuan belia tidak lagi diterajui individu daripada mana-mana parti politik sama ada kerajaan atau pembangkang.

Bahkan, Syed Saddiq bertegas tidak mahu belia dijadikan boneka atau ‘macai’ mana-mana parti politik termasuk Pakatan Harapan (PH).

Justeru itu Afif menimbulkan beberapa persoalan buat Ahli Parlimen Muar itu.

“Bukankah Yang Berhormat (YB) yang mencadangkan tidak ada campur tangan politik bagi urusan belia dan sukan? Apa dah jadi ni YB?

“Apakah agenda YB Menteri melantik Exco dan pimpinan Armada untuk duduk di posisi ini?

“Adakah YB Menteri tidak mahu memberikan peluang kepada pimpinan muda dari parti-parti komponen lain dalam PH (PKR, Amanah dan Dap) mahupun anak muda yang jauh lebih berkelayakan di luar sana? Soalnya.

Seterusnya, Afif juga mempersoalkan proses serta muslihat Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) itu berhubung pelantikan tersebut.

“Bagaimanakah proses lantikan pegawai-pegawai ini dilakukan serta apakah pra-syarat dan kelayakan untuk menjawat jawatan tersebut?

“Adakah lantikan ini dibuat untuk mengukuhkan kedudukan YB di dalam Armada menjelang pemilihan parti serta sebagai satu imbuhan untuk penyokong-penyokong YB? Tanyanya lagi.

Kesimpulannya tambah Afif, perkara tersebut mempamerkan satu keputusan tidak beretika yang mencemarkan integriti Syed Saddiq sendiri sebagai Menteri Belia dan Sukan.

“Beringatlah YB. Rakyat sedang menilai. Tahniah kerana bijak mengambil kesempatan atas kuasa yang ada. Slogan bebas belia dan sukan dari politik hanyalah sekadar retorik.

“Apakah yang baru untuk Malaysia Baharu… Takziah buat penyokong Malaysia Baharu,” tegasnya lagi. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.