Melaka Kerjasama Dengan 80 Agensi Pelancongan Di Filipina Tarik 120,000 Pelancong

MELAKA, 28 Mei – Kerajaan Negeri Melaka menjalin kerjasama dengan 80 agensi pelancongan dari Filipina untuk menarik kedatangan kira-kira 120,000 pelancong dari negara itu pada tahun depan sempena Tahun Melawat Melaka 2024 (TMM 2024).

Exco Pelancongan, Warisan, Seni dan Budaya negeri Datuk Abdul Razak Abdul Rahman berkata kerjasama itu dilaksanakan menerusi kempen TMM 2024 di bawah program Sales Mission melalui Bahagian Promosi Pelancongan negeri dan Tourism Malaysia pada 21 hingga 26 Mei lepas.

“Dalam siri jelajah untuk mempromosikan TMM 2024, kita telah melaksanakan kempen ini di Manila dan Davao, Filipina bagi memperluas usaha promosi di peringkat rantau Asia Tenggara melibatkan 20 delegasi dari Melaka termasuk pemain sektor pelancongan di negeri itu.

“Di Manila, kita akan bekerjasama dengan 50 agensi pelancongan di sana manakala di Davao pula 30 agensi atau pemain industri pelancongan,” katanya kepada pemberita di sini malam tadi.

Beliau berkata demikian selepas Majlis Perasmian Program Menyemarakkan Seni Budaya Gegau Seni Budaya @ Melaka yang dirasmikan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Ali Rustam di Panggung Seri Kompleks Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN) Melaka di sini.

Abdul Razak berkata menerusi kerjasama itu, pelbagai pakej pelancongan yang menarik akan ditawarkan pemain industri pelancongan di Melaka kepada agensi pelancongan terlibat bagi menarik pelancong dari negara berkenaan.

Mengulas lanjut, beliau berkata kempen mempromosikan TMM 2024 di Asia Tenggara akan diperluas ke Brunei dan Indonesia dalam masa terdekat selaras dengan fokus kerajaan negeri untuk menarik lebih banyak pelancong dari rantau berkenaan selain dari negara Eropah dan Timur Tengah bagi mencapai sasaran 8.4 juta pelancong pada tahun depan.

Dalam perkembangan lain, katanya Panggung Seri Kompleks JKKN Melaka akan ditutup selama enam bulan bermula Jun ini bagi memberi laluan kepada kerja-kerja penyelenggaraan yang akan dijalankan Jabatan Kerja Raya.

“Selama dua tahun penularan COVID-19, panggung seni berkenaan tidak digunakan dan terdapat sedikit kerosakan dan ia perlu dibaiki sebelum TMM 2024 untuk keselamatan dan keselesaan pengunjung,” katanya.

Terdahulu, beliau berkata Program Menyemarakkan Seni Budaya Gegau Seni Budaya @ Melaka yang berlangsung selama dua hari bermula semalam bertujuan memelihara dan memulihara estetika khazanah warisan tradisi negeri itu yang merangkumi pelbagai aspek sekali gus menyumbang kepada peningkatan ekonomi menerusi produk seni dan budaya.

Katanya, ia selaras dengan Dasar Kebudayaa Negara untuk mengangkat aset warisan seni budaya yang bersesuaian melalui pengiktirafan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa bagi memastikan kesinambungan, keunikan dan keaslian yang diwarisi terus terpelihara.

Pelbagai program pencungkilan bakat dan pertandingan menarik diatur sepanjang dua hari penganjuran Program Menyemarakkan Seni Budaya Gegau Seni Budaya @ Melaka antaranya Juara Pantun, Cabaran Gasing Terbuka, Persembahan Colours of Malaysia: Muzikal Cak Kun Cak, Miss Grand Kebaya Cilik dan Peragaan Cosplay. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.