PINTA Kebangsaan Anjur Himpunan 23K Huffaz Sabtu Depan

KUALA LUMPUR, 5 Mac – Gabungan Persatuan Institusi Tahfiz Al-Quran Kebangsaan (PINTA Kebangsaan) dan Pejabat Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi akan menganjurkan Majlis Himpunan 23K Huffaz pada Sabtu depan di Masjid Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.

Presiden PINTA Kebangsaan Mohd Zahid Mahmood Al-hafiz berkata penganjuran kali keempat itu dijangka menghimpunkan 23,000 huffaz dari seluruh negara yang seterusnya akan menyempurnakan 1,000 kali khatam al-Quran.

“Program mula dianjurkan pada 2015 yang melibatkan seramai 10,000 huffaz,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata majlis itu dijangka dihadiri Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Ahmad Zahid.

Katanya Ekspo Huffaz 2023 juga akan diadakan di lokasi sama buat julung kalinya dari 10 hingga 12 Mac bagi memberi peluang kepada masyarakat untuk lebih memahami dan mendekati Institusi Tahfiz Al-Quran sebagai asas kepada pendidikan Islam.

“Dalam ekspo ini, pengunjung akan dapat melawat reruai pameran agensi kerajaan dan badan swasta, galeri artifak tamadun Islam dengan kerjasama Galeri Aura Islam, Galeri Cendekiawan Islam, Pameran al-Quran bersama Yayasan Restu dan Nasyrul Quran, Forum Zayan, Klinik al-Fatihah dan lain-lain,” katanya.

Mohd Zahid berkata pihaknya turut menyediakan parkir tambahan dan bas perantara di depan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk kemudahan pengunjung. – BERNAMA

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.