Kerajaan Setuju Terus Semakan Undang-Undang Berkaitan Hukuman Mati Mandatori – Azalina

KUALA LUMPUR, 22 Dis – Kabinet bersetuju untuk meneruskan usaha menyemak undang-undang berkaitan dengan hukuman mati mandatori, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said.

Menerusi kenyataan semalam, beliau berkata Jabatan Peguam Negara telah meneliti dasar pelaksanaan cadangan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori yang melibatkan 11 kesalahan yang membawa hukuman mati mandatori sebagaimana peruntukan Kanun Keseksaan dan Akta Senjata Api Lebih Berat 1971.

Katanya, ia turut melibatkan 23 kesalahan yang membawa hukuman mati tertakluk budi bicara mahkamah di bawah Kanun Keseksaan, Akta Senjata 1960, Akta Senjata Api Lebih Berat 1971 dan Akta Penculikan 1961.

Beliau berkata kerajaan juga telah bersetuju untuk meminda akta-akta berkaitan dan mengemukakan tujuh Rang Undang-Undang (RUU) berkaitan untuk pindaan.

RUU berkenaan adalah RUU Kanun Keseksaan (Pindaan) 2022, RUU Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) 2022, RUU Keadilan Jenayah (Pindaan) 2022, RUU Penculikan (Pindaan) 2022, RUU Senjata Api (Penalti Lebih Berat) (Pindaan) 2022, RUU Senjata (Pindaan) 2022 dan RUU Dadah Berbahaya (Pindaan) 2022.

“Penangguhan pelaksanaan hukuman mati (moratorium) masih dikekalkan bagi pesalah hukuman mati sehingga semua pindaan RUU tersebut dilaksanakan.

“Pelaksanaan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori ini dijangka akan memberi kesan langsung kepada seramai 1,327 orang banduan yang sudah dijatuhkan hukuman mati oleh mahkamah.

“Sementara itu, bagi lain-lain individu yang belum dituduh, hukuman gantian terhadap hukuman mati boleh dikuatkuasakan secara prospektif,” katanya.
Azalina berkata pindaan undang-undang yang berkaitan, bagaimanapun, tidak memansuhkan hukuman mati sepenuhnya tetapi memberi budi bicara kepada mahkamah untuk memutuskan hukuman yang setimpal berdasarkan fakta kes.

“Pelaksanaan cadangan hukuman gantian ini adalah komitmen kerajaan untuk memastikan pelaksanaan pemansuhan hukuman mati mandatori diteliti secara mendalam dan terperinci dari semua aspek agar sebarang tindakan susulan kerajaan berkaitan isu ini memberikan impak yang positif kepada negara,” katanya.

Beliau berkata rang undang-undang berkaitan pemansuhan hukuman mati mandatori berkenaan dijangka dibentangkan di sidang Parlimen pada Februari 2023.

Azalina berkata sistem keadilan jenayah adalah asas utama bagi masyarakat yang selamat dan aman dan oleh itu, kerajaan juga akan mempertimbangkan kajian susulan Fasa 2 yang melibatkan pembaharuan sistem keadilan jenayah.

Ia meliputi seperti dasar penghukuman (sentencing policy) yang lebih berkesan, hukuman sebatan dan pembaharuan sistem penjara yang merangkumi langkah untuk mengurangkan kesesakan penjara.

“Fokus juga akan diberi terhadap pendekatan hukuman yang berteraskan pemulihan dan keadilan restoratif (restorative justice),” katanya.

Dalam pada itu, Azalina,yang membentangkan cadangan hukuman gantian terhadap hukuman mati mandatori ke Kabinet hari ini, mengucapkan terima kasih kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan barisan Kabinet atas persetujuan untuk meneruskan usaha penyemakan itu. – BERNAMA

@umnoonline