Persidangan UMNO Bahagian-Bahagian Tumpu Persiapan Hadapi PRU15 – Bung

KOTA KINABALU, 10 Okt – Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin mahu Pergerakan Wanita, Pemuda, Puteri dan Bahagian-bahagian UMNO di Sabah yang mengadakan mesyuarat di bahagian masing-masing ketika ini agar menumpukan persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Menurutnya dalam tempoh yang semakin singkat menjelang PRU15 persiapan berdepan dengan pilihan raya perlu diberikan keutamaan oleh seluruh cawangan selain sayap parti pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri.

“PRU15 kali ini kita membawa misi yang cukup penting untuk menang justeru pendekatan serta cara kita berkerja adalah untuk menang, persediaan logistik, strategi, dan pusat-pusat daerah mengundi yang sudah dibentuk perlu berada di tahap kesiapsiagaan untuk menunggu somboyan PRU dibunyikan,” katanya dalam satu perutusan sempena persidangan UMNO bahagian-bahagian di Sabah yang sedang berlangsung ketika ini.

Menurut Bung dalam mesyuarat kali ini tidak ada pemilihan jawatan dalam Persidangan Cawangan, Mesyuarat Perwakilan Bahagian dan Perhimpunan Agung justeru tumpuan adalah membentuk satu kesatuan yang kukuh dan padu untuk menghadapi PRU15.

Bung berkata setiap bahagian seharusnya sudah melancarkan jentera ini kerana pilihan raya semakin hampir.

“PRU15 semakin hampir, tak kira bila tarikhnya yang pasti semakin hampir, bukan semakin jauh,” katanya.

Dalam pada itu Bung yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO meminta pemimpin UMNO di semua peringkat bangkit menjadi benteng mempertahankan parti dan kepemimpinan daripada terus diserang pembangkang.

Katanya, peranan serta tanggungjawab ini perlu dipikul bersama bagi membolehkan ahli akar umbi UMNO tidak keliru dan terjebak dalam perangkap pembangkang yang menabur pelbagai fitnah serta tohmahan terhadap parti.

“Ketua cawangan dan akar umbi UMNO tidak boleh hanya mengharapkan pemimpin pusat dan ketua bahagian memberi penjelasan, sebaliknya perlu proaktif memastikan maruah parti tidak terus dicemari, kekuatan parti di akar umbi tidak boleh diambil mudah dan dikompromi, apa lagi jika ahli masih keliru dan hilang keyakinan terhadap parti,” katanya.

Menurut Bung lagi di zaman kemajuan teknologi maklumat ini terutamanya media sosial, pihak pembangkang telah memanfaatkan kemajuan ini untuk menabur fitnah dan propaganda kepada pemimpin dan parti dan dalam hubungan ini Pemuda dan Puteri UMNO juga perlu lebih agresif ‘bertempur’ dalam peperangan di media sosial.

“Jangan asyik mempromosi diri kita dengan program-program yang diadakan dan asyik pertahan diri, kita perlu serang mereka kerana pembangkang lakukan banyak kesalahan tapi kita pula tidak ambil kesempatan menyerang membuatkan seolah-oleh mereka bersih,” ujar beliau.

Bung yang juga Ketua UMNO bahagian Kinabatangan turut melahirkan harapan agar semua mesyuarat bahagian Wanita, Pemuda dan Puteri dapat dilaksanakan secara teratur dan penuh dengan semangat perpaduan bagi menjaga keutuhan parti terus terpelihara. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.