Pembubaran Parlimen Jalan Terbaik, ‘Kestabilan Dan Kemakmuran’ Manifesto PRU15 – Ahmad Maslan

 

KUALA LUMPUR, 10 Okt – UMNO berpendirian pembubaran Parlimen adalah merupakan jalan terbaik memandangkan wakil parti-parti yang membentuk kerajaan campuran sebelum ini makin jelas tidak memperlihatkan solidariti terhadap Perdana Menteri dalam mentadbir negara.

Demikian keputusan hasil Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang dipengerusikan oleh Presidennya, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi yang berlangsung di Ibu Pejabat UMNO, Menara Dato Onn, malam ini.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Ahmad Maslan memaklumkan, mengisytiharkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) sebagai musuh utama hanya lebih menzahirkan tiadanya kepercayaan dan rasa hormat kepada UMNO yang menerajui Kerajaan.

“Mesyuarat juga bersetuju agar tema utama manifesto bagi PRU-15 ialah ‘Kestabilan dan Kemakmuran’. Tema seumpama ini telah digunakan sewaktu PRN Melaka dan PRN Johor sebelum ini. Ianya akan diangkat untuk persetujuan Dewan Tertinggi BN.”

Jelasnya dalam kenyataan media selepas tamat mesyuarat MKT UMNO, mesyuarat terbabit membincangkan beberapa isu berkaitan dengan gerak kerja dan persiapan jentera menghadapi Pilihan Raya Umum (PRU) ke-15 setelah Parlimen dengan rasminya dibubarkan.

“UMNO menjunjung kasih Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong atas perkenan Baginda untuk membubarkan Parlimen selaras dengan kuasa-kuasa Baginda sebagaimana termaktub di bawah Perkara 40(2)(b) dan Perkara 55(2) Perlembagaan Persekutuan.

“UMNO menghormati titah Tuanku bahkan berpendirian serupa bahawa negara tidak boleh dibiarkan berterusan berada dalam keadaan politik yang tidak menentu bahkan perlu mengembalikan mandat kepada rakyat untuk mereka memilih sebuah kerajaan yang dapat menjamin kestabilan serta kemakmuran negara,” katanya.

Selari dengan itu, kata Ahmad, UMNO menyerahkan kepada kebijaksanaan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk menentukan tarikh PRU-15 dan berpendapat PRU-15 boleh diadakan sebelum pertengahan November, iaitu sebelum menjelangnya musim banjir atau musim tengkujuh.

“Berkaitan dengan PRU-15, dimaklumkan bahawa tarikh baru Perhimpunan Agung UMNO yang sebelum ini ditentukan pada 23-26 November 2022 akan diubah kepada suatu tarikh yang akan dimaklumkan kemudian,” katanya lagi.

Dilaporkan, petang tadi Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan Parlimen dibubarkan hari ini bagi memberi laluan kepada PRU15 diadakan. – UMNO Online

[gview file=”https://umno-online.my/wp-content/uploads/2022/10/KENYATAAN-MEDIA-10-OKTOBER-2022.pdf”]

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.