RMK-12 Rapatkan Jurang Pembangunan Selaras Dengan Konsep Keluarga Malaysia – Bung

KOTA KINABALU, 28 Sept – Timbalan Ketua Menteri I Sabah Datuk Seri Bung Moktar Radin menyifatkan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12) yang dibentangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakub di Dewan Rakyat Isnin lepas sebagai komitmen kerajaan untuk merapatkan jurang pembangunan antara Sabah Sarawak dengan Semenanjung.

Katanya melalui peruntukan lebih RM9 bilion iaitu RM4.66 bilion untuk Sabah dan RM4.47 bilion untuk Sarawak sudah pasti berlandaskan Wawasan Kemakmuran Bersama selaras dengan Semangat Keluarga Malaysia bagi mengurangkan kesenjangan pembangunan demi memastikan rakyat di Sabah dan Sarawak dapat menikmti pembangunan secara saksama.

“Sebagai Ahli Parlimen dari Sabah sudah tentu saya mengaluk-alukan RMK-12 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri yang secara jelas fokus diberikan kepada Sabah dan Sarawak dari setiap sudut untuk merapatkan jurang pembangunan Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak” katanya ketika dihubungi sebagai mengulas pembetangan tersebut kemarin .

Menurut Ahli Parlimen Kinabatangan itu bukan sahaja pembangunan dari segi infrastruktur asas, namun rakyat di negeri ini juga memerlukan pendapatan tinggi serta peluang pekerjaaan, menyertai program keusahawanan dan industri serta pelbagai lagi.

“Kita berharap pelaksanaan RMK-12 khususnya di Sabah dapat berjalan lancar tanpa sebarang masalah dan seberang karenah birokrasi perlu dielakkan bagi memastikan RMK-12 dapat direalisasikan demi kesejehteraan rakyat,” katanya.

Bung yang juga Menteri Kerja Raya berkata dalam melaksanakan projek pembangunan di negeri ini turut mengingatkan agensi pelaksana untuk melihat Sabah dari perspektif yang berbeza dari negeri negeri lain.

“Kita sudah mempunyai pelan yang baik di bawah Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 untuk rakyat Sabah tetapi strategi implementasi ke akar umbi melalui agensi pelaksana perlu diperincikan lagi,” katanya.

Sehubungan dengan itu Bung turut mencadangkan agar peruntukan yang disediakan dapat diserahkan kepada kerajaan negeri untuk diselaraskan oleh jabatan atau agensi kerajaan yang berkaitan untuk pelaksanaanya yang lebih memahami demografik rakyat Sabah dan keutamaan keperluan rakyat di lapangan.

“Jika cadangan ini sukar untuk dilaksanakan, kita perlu ada jawatankuasa pemantauan bersama antara kerajaan pusat dan negeri bagi memastikan pelan pelaksanaan infrastrutur yang dilaksanakan mencapai sasaran dan memenuhi aspirasi rakyat di negeri ini,” jelas Bung.

Dalam pada itu Bung menyambut baik usaha kerajaan untuk mentransformasi kawasan luar bandar dengan membina dan menarik taraf 2,800 kilometer jalan berturap di mana antaranya Jalan Dudar ke Taburan ke Mendawang Kota Belud dengan kos sebanyak RM101 juta bukan sahaja dapat menyediakan sistem perhubungan yang lebih baik dan selesa namun usaha ini dijangka dapat membantu merapatkan jurang pendapatan antara luar bandar dan bandar.

“Walaupun dalam RMK-12 tidak disebut peruntukan untuk projek lebuh raya Pan Borneo khususnya di Sabah, kerajaan negeri turut meletakkan harapan agar cadangan yang dikemukakan oleh kerajaan negeri sebelum ini, agar projek ini dilaksanakan secara inisiatif pembiayaan swsata (PFI) diberikan pertimbangan sewajarnya oleh kerajaan pusat bagi membantu mempercepatkan lagi proses transformasi luar bandar di negeri ini sekali gus dapat melonjakkan taraf sosio ekonomi rakyat,” katanya.

Berikutan dengan masalah bekalan air bersih yang semakin kritikal di negeri ini, Bung yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lamag berharap kerajaan pusat dapat mengagihkan peruntukan yang mencukupi untuk meningkatkan akses kepada air bersih dan selamat kepada rakyat di negeri ini antaranya membina infrastruktur baharu bagi perkhidmatan air seperti empangan, takungan air pinggiran sungai, loji rawatan air sebagai mana yang terkandung dalam pelan induk untuk bekalan air di Sabah yang memerlukan kos yang tinggi untuk dilaksanakan. – UMNO ONLINE

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.