Sabah Tubuh Jawatankuasa Tangani Masalah Banjir Kilat – Bung Moktar

KOTA KINABALU, 25 Sept – Kerajaan Negeri Sabah mengumumkan Penubuhan Jawatankuasa Menangani Banjir Kilat di kawasan Bandaraya Kota Kinabalu bagi memantau bencana banjir kilat yang sering berlaku di negeri ini untuk tindakan yang perlu diambil.

Timbalan Ketua Menteri I, Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata, objektif utama penubuhan Jawatankuasa itu adalah bagi menangani isu banjir kilat di Sabah khususnya di kawasan Bandaraya Kota Kinabalau dan di lain-lain daerah menerusi tindakan pemantauan penguatkuasaan punca serta tindakan jangka pandek dan jangka panjang untuk menangani isu ini.

“Selain itu, Jawatankuasa ini akan menyelaraskan tindakan antara agensi menerusi bidang kuasa masing-masing supaya tindakan bersepadu dapat diambil,” katanya ketika ditemui selepas mempengerusi mesyuarat pertama jawatankuasa tersebut di Bilik Mesyuarat Kinabalu bangunan JKR Sembulan kelmarin.

Bung Moktar yang juga Pengerusi Jawatankuasa ini berkata ianya dianggotai pelbagai agensi kerajaan antara Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Kerja Raya (JKR), Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Dewan Bandaraya Kota Kinabalu, Jabatan Perancang Bandar dan Wilayah dan agensi-agensi kerajaan yang berkaitan .

“Pembabitan pelbagai agensi dalam Jawatankuasa pemandu ini adalah amat penting kerana isu banjir kilat bukan sesuatu masalah yang bersifat ‘silo’.

“Puncanya selain faktor cuaca adalah pelbagai dan memerlukan tindakan bersepadu yang pintar serta cekap demi kesejahteraan rakyat,” katanya.

Sehubungan itu menurut Bung Moktar yang juga Menteri Kerja Raya, jawatankuasa tersebut bertindak sebagai jawatankuasa pemandu yang akan turun ke lapangan untuk membuat kajian terperinci bagi mengenal pasti punca banjir kilat sering berlaku selain dari faktor cuaca.

“Jawatankuasa pemandu ini akan mencadangkan cara mengatasinya selain menyediakan anggaran kos bagi membina atau mendalamkan sungai atau perparitan perlu di perbesarkan yang menjadi punca kepada masalah banjir kilat,” katanya.

Tambah Bung Moktar, negara berdepan tiga bencana alam utama iaitu banjir, banjir kilat dan tanah runtuh yang umumnya hujan lebat dibawa angin monsun timur laut iaitu faktor semula jadi utama menyebabkan berlaku bencana banjir.

Namun menurut Bung Moktar, faktor campur tangan keterlaluan manusia melalui aktiviti pembangunan dan perlakuan tidak lestari memburukkan lagi kejadian banjir di sesuatu kawasan.

Katanya, terdapat keperluan segera untuk mengutamakan penyesuaian perubahan iklim dan pengurangan risiko bencana dengan menjadikan sebagai agenda arus perdana dalam perancangan pembangunan

“Langkah utama mengatasi banjir adalah dengan mempunyai dasar, perancangan dan pelan tindakan mengurangkan risiko banjir yang mantap. Pelan ini perlu diintegrasi dengan pelan pembangunan sosial dan ekonomi supaya dapat dilaksanakan secara berkesan dan berterusan,” katanya

Dalam pada itu Bung Moktar yang juga Ahli Parlimen Kinabatangan menambah masyarakat juga harus diberi kesedaran berterusan bahawa bencana alam seperti banjir sering kali berlaku tanpa diduga, justeru adalah amat penting menjaga dan menghargai alam semula jadi melalui interaksi lestari dalam segala aspek kehidupan. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.