Bung Moktar Nafi Kelirukan Dewan Rakyat Isu Penamatan PDP Pan Borneo

KOTA KINABALU, 25 Sept – Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin menafikan dakwaan mengelirukan Dewan Rakyat apabila beliau berhujah bahawa tindakan kerajaan Pakatan Harapan (PH) dan Warisan menamatkan perjanjian Rakan Pelaksana Projek (PDP) bagi projek lebuhraya Pan Borneo di Sabah merupakan satu kesilapan besar.

Sambil mempertahankan kebenaran perkara itu, beliau yang juga Menteri Kerja Raya Sabah berkata PH dan Warisan yang berkuasa di negeri ini pada ketika itu sememangnya telah menamatkan PDP tanpa berfikir panjang terutama keperluan untuk menerbitkan Sukuk atau bon terlebih dahulu.

Menurutnya kerajaan Sarawak juga telah menamatkan PDP bagi projek Pan Borneo tetapi berbuat demikian selepas menerbitkan Sukuk.

Sebab itu katanya, pelaksanaan projek Pan Borneo di Sarawak berjalan lancar tanpa gangguan daripada segi kelewatan.

Bung Moktar berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Menandatangani Kontrak antara Sabah FC dan Ketua Jurulatih Bola Sepak Sabah yang baharu Datuk Ong Kim Swee di sini pada Jumaat.

Beliau diminta mengulas kenyataan beberapa anggota Parlimen PH yang mendakwa mengelirukan Dewan Rakyat berhubung isu tersebut.

Mengulas lanjut perkara itu, Bung Moktar berkata susulan tindakan PH dan Warisan menamatkan PDP, projek Pan Borneo di Sabah kini hanya bergantung kepada peruntukan pembangunan sebanyak RM1 bilion setiap tahun daripada kerajaan Persekutuan bagi melaksanakan pakej-pakej fasa pembinaan Pan Borneo itu yang bernilai puluhan bilion.

Katanya, ini kerana ketiadaan peruntukan infrastruktur berikutan penamatan PDP tanpa menerbitkan Sukuk terlebih dahulu.

Jelasnya, jika pelaksanaan projek Pan Borneo di Sabah bergantung semata-mata kepada peruntukan pembangunan RM1 bilion setiap tahun, maka ia akan mengambil masa berpuluh-puluh tahun untuk disiapkan.

Oleh itu, beliau tetap berpegang kepada kenyataannya sebelum ini dan mengulangi bahawa PH dan Warisan melakukan satu kesilapan besar dalam hal ini, sekaligus menyumbang kepada kelewatan pelaksanaan projek Pan Borneo. – UMNO Online

@www.umnoonline.my

Dapatkan berita terkini UMNO terus ke Whatsapp Anda! Ikuti     Whatsapp Channel UMNO Online sekarang.