Tindakan Membelakangi Titah Agong Sesuatu Yang Amat Dikesali – Shahaniza Shamsuddin

KUALA LUMPUR, 1 Ogos – UMNO Bahagian Maran menjunjung titah Yang Di-Pertuan Agong (YDPA) sebagaimana rasa dukacita baginda ekoran kemelut berkaitan pembatalan Ordinan-ordinan Darurat oleh Perdana Menteri yang dilakukan tanpa perkenan.

Ketuanya Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin, memberikan penegasan untuk mempertahankan titah YDPA yang wajar dihormati oleh Perdana Menteri.

“Tindakan membelakangkan titah baginda adalah sesuatu yang amat dikesali kerana institusi YDPA sangat signifikan bagi rakyat, ia disanjung tinggi dan berperanan penting dalam kestabilan politik, ekonomi serta sosial negara.

“UMNO Bahagian Maran berpandangan baginda selaku Ketua Utama Negara mempunyai kewajipan untuk menyampaikan nasihat dan teguran terutamanya Perkara 150 (2B) dan Perkara 150(3) yang melibatkan kuasa yang terletak pada Seri Paduka Baginda.

“Kami kesal dengan sikap Perdana Menteri yang jelas membelakangkan titah baginda. UMNO Bahagian Maran ingin menyatakan kekesalan atas tindakan Perdana Menteri melalui menteri undang undang di Parlimen pada 26 Julai bahawa Ordinan Darurat telah dibatalkan tanpa perkenan YDPA dan tindakan ini jelas mengelirukan rakyat.

“UMNO Bahagian Maran juga ingin mempertikaikan kewajaran Sidang Khas Parlimen yang sepatutnya berlangsung sehingga hari Isnin 2 Ogos 2021 telah ditangguhkan. Tindakan ini juga secara tidak langsung merupakan satu percubaan memudaratkan demokrasi berparlimen,” katanya menerusi satu kenyataan media.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuala Sentul berkata berdasarkan kepada kemelut politik yang tidak berkesudahan ianya menjejaskan segenap segi kehidupan rakyat.

Jelasnya berdasarkan situasi ini kerajaan perlu lebih fokus menangani isu rakyat yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

“UMNO Bahagian Maran menggesa kerajaan bertanggungjawab atas kekhilafan Perdana Menteri dan Kabinetnya serta memohon maaf kepada YDPA.

“Kerajaan berperanan menjaga ketabilan dan keharmornian negara dan bukan menjadi punca kepada pertelingkahan.

“Bak kata pepatah jika sengaja hendak bercekak pinggang, tinggallah rebana beralih gelanggang, tak tahu pipit tak tahu enggang, yang rapat kelak menjadi renggang,” ujar beliau. – UMNO Online

@umnoonline